Latife ÖGE AKIN

Krup kırdı geçirdi

Latife ÖGE AKIN

Ortalıkta bir salgındır gidiyor. İsmini duymadığımız çeşit çeşit hastalıklar türüyor. Özellikle küçük çocukları ve bebekleri etkileyen virüs kaynaklı olduğu söylenen bulaşıcı krup hastalığı yüksek ateş ve ses kısıklığı ile ortaya çıkıyor.

Öyle yüksek ateş dediysek bir şurupla geçen cinsten değil. Serumlarla ancak düşürülen ateş inatçı bir şekilde birkaç saat sonra yeniden hortlayıveriyor.

Özellikle sesi kısılan çocukların giderek nefes alıp vermesi de zorlaşıyor. Öksürük cabası.

Son günlerde kiminle konuşsam ya kendi çocuğu ya yakını bu hastalığın pençesinde. Belirtilerini aynen internetten aldığım gibi yazıyorum; soluk borusunda oluşan ödem ile nefes alıp vermenin zorlaşması. Kaba hatta köpek havlamasını andıran öksürük ve nefes alırken tiz bir ses. Üstelik hızlıca ilerleyebilen ve hava yoluyla bulaşabilen bir hastalık.

Hastanelerin acil servisleri benzer şikayetlerle gelen çocuklarla dolup taşıyor. Öyle ki atak halinde acile başvuran hastalar birkaç saat soğuk buhar uygulaması ve kısa bir gözlem süresinden sonra eve gönderilmek zorunda kalıyor. Ağır ataklar için yatış yapılası gereken hastalara yer bulunamıyor.

Bilinçli hareket edilerek bulaşması ve yayılması önlenebilecek bir hastalık olan krup, soğuk algınlığı benzeri semptomlar gösterdiği için, çocuklarda herhangi bir belirti görüldüğü andan itibaren 3-4 gün yani hastalığın olgunlaşma ve iyileşme süreci gözlemlenmeden okula gönderilmemesi en önemli maddelerden biri. Yetişkinlerde nadir görülen ve kolay atlatılan bu hastalık küçük çocuklar için oldukça yıpratıcı olabiliyor.

Bol sıvı tüketiminin öksürüğü yumuşatmak adına önemli olduğu ataklarda, çocuğun sakin kalmasını ve ağlamamasını sağlamak, ateş durumuna göre sıcak ve buharlı banyo yaptırmak, kuru hava ortamından uzak tutmak, boğazı tahriş etmeyecek şekilde yumuşak gıdalar, doğal çorbalar ve probiyotik açısından zengin beslenmesini ve bağışıklığının güçlenmesini sağlamak evde uygulanabilecek yöntemlerden bazıları.

Yazarın Diğer Yazıları