Mehmet Bina

Cömertliğin Denizi Abdullah Bin Cafer (Ra)

Mehmet Bina

*Peygamberimiz (sav)'in  amcası Ebu Talib’in dört oğlundan birisi olan Cafer'in oğludur Abdullah.

* Hz. Cafer bin Ebu Talip, Habeşistan’a hicret eden sahabiden birisi idi. Onun oğlu Hz. Abdullah bin Cafer ise; Habeşistan’da dünyaya gelen ilk Müslümanlardandı.

*Ailesiyle birlikte Habeşistan’dan Medine’ye dönen Abdullah, yedi yaşlarında iken Peygamberimiz (sav)’e biat etti. Babasının Cafer (ra) Mûte Savaşı’nda şehid düşmesi üzerine Peygamberimiz (sav) ona büyük ilgi gösterdi. 

*Peygamberimiz (sav), bir gün Hz. Abdullah ibni Cafer’e malının çoğalması ve bereketlenmesi için dua etmiştir. Duaya vesile olan olay şu şekilde cereyan etmişti. 

-Hz. Abdullah bin Cafer, henüz çocuk iken, diğer çocuklar sokaklarda oynarken, o bir şeyler satıyordu. Oradan geçmekte olan Peygamberimiz (sav), bu manzaradan etkilenmiş ve onun hakkında şu duayı buyurmuştur: “Allah, ticaretinde sana bereket ihsan eylesin”. 

Peygamberimizin (sav) bereket duasının hürmetine kendisine verilen mal ile şöhret bulduğu gibi, cömertliği ile de şöhret salmıştır. Bu cömertliği den dolayı “Cömertlik Denizi” (Bahrü’l-Cûd) ve “Cömertliğin Kutbu” (Kutbü’s-Sehâ) gibi lakaplar verilmiştir. 

*Onun cömertliği ile ilgili birkaç hatıra:

“-Abdullah ibni Cafer (ra) bir seyahat esnâsında bir hurma bahçesine uğradı. Bahçenin hizmetçisi siyâhî bir köle idi. Köleye üç adet ekmek getirmişlerdi. Bu sırada bir köpek geldi. Köle, ekmeklerden birini ona attı. Köpek, ekmeği yedi. Öbürünü attı. Onu da yedi. Üçüncüyü de attı. Onu da yedi. Bunun üzerine Abdullah ibni Cafer (ra) ile köle arasında şöyle bir konuşma geçti:

“–Senin ücretin nedir?”

“–İşte gördüğünüz üç ekmek.”

“–Niçin hepsini köpeğe verdin?”

“–Buralarda hiç köpek yoktu. Bu köpek uzaklardan gelmiş olmalı. Aç kalmasına gönlüm râzı olmadı.”

“–Peki bugün sen ne yiyeceksin?”

“–Sabredeceğim, günlük hakkımı Rabbimin bu aç mahlûkuna verdim.”

Bu güzel ahlâk karşısında hayran kalan Abdullah ibni Cafer (ra):

“–Sübhânallah! Bir de benim çok cömert olduğumu söylerler. Halbuki bu köle benden daha cömertmiş!” buyurdu. 

Ardından da o köleyi ve hurma bahçesini satın aldı ve köleyi âzâd edip, hurmalığı ona bağışladı. (Gazali, Kimya-yı Saadet, terc. A. Faruk Meyan)

-Hz. Ömer (ra)' ın, Abdullah İbn-i Cafer’e şu şekilde selam verdiği rivayet olunmaktadır: ’'Es-Selamu aleyke ey iki kanatlı (zü’l cenaheyn) adamın oğlu!’'

Abdullah Bin Cafer, milâdî 700 yılında Medine’de vefat etmiştir..(Gelecek yazımızda Abdullah Bin Cafer'in hayatına devam edeceğiz)

Yazarın Diğer Yazıları