Oktay Mermer

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması…

Oktay Mermer

Geçen hafta sahil yöresinden bir arkadaşım konutların Turizm amaçlı kiralanması konusunda çok ağır şartların geldiğini bir çok evini kiraya veren mütevazi yaşam sürdüren geliri bu evlerden olan insanların mağdur olacağını telefonda anlattı.

İllerindeki Turizm İl Müdürlüğünün yetkilileri ilçelerine gelmiş. 

Kiralama işi yapan vatandaşı büyük bir konferans salonun da toplamış, burada bilgilendirme toplantısı yapmış. Bu toplantı sonrasında mağdur olacaklarının düşüncesine varmışlar.

Çok işimizde özgürce hareket ettiğimiz için devletin yaşanabilir kurallar koyması ister istemez bu işi yapan insanları üzmüş.

Yaşanabilir kalacak yerleri ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİNİ araştırdım buldum.

28 Aralık 2023 tarihindeki RESMİ GAZETE de yayınlanan yönetmelik 16 Maddeden oluşuyor.

Bu Yönetmeliğin amacı, konutların tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesidir.

Kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla düzenlenen turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenmesi istenmektedir.

Tabi ki bu belge ile Turizm amaçlı kiraya verilen evin kayıt altına alındığı gibi buralarda kimlerin kaldığı bilgisi de devlet tarafından tespiti yapılmış olmakta.

Aslında bu çok ciddi ve önemli bir konu.

Keza Yurt Dışından gelip uzun süreli değişik zamanlarda değişik yerlerde kalan kişilerin tatil mi yoksa başka amaçlı mı geldiği bilgileri devletler için önemlidir.

Yoksa devletimiz kimseye zorluk çıkartmak için bir çalışması olmamıştır olmaz da.

Devletimiz her zaman vatandaşının yanın da ve vatandaşının huzur ve güveni için çalışmalarını devam ettirmektedir.

Misafirlerin daha iyi hizmet alması, mağdur edilmemesi,  verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğinin takibini de yine devlet yapacaktır.

Bu takibi yapabilmesi içinde bu işletmelerin kayıt altına alınması gayet isabetli bir karardır.

Sadece vatandaşımız yaz tatili döneminde yapılan toplantı ile yönetmelikten haberdar olması, bir takım prosedürleri yaz dönemi yetiştirememe telaşı kendilerini tedirgin etmiştir.

Çoğu evini bu yerlerin kiralarından geçiren, çoluk çocuk okutan ailelerimize eksiklikleri ile ilgili süreyi uzatması ve eksikliklerde yardımcı olması bizim onlar adına bir devlet yetkililerinden ricamızdır.

Hem kiraya veren, hemde kiralık olarak hizmet alan insanlarımızın mağdur olmaması bizim için en önemli husustur.

Yaptığımız her iş insanların huzur ve mutluluğu ve iyi hizmet alabilmesi içindir.

Çünkü insanlar hizmetin en iyisini layıktır.

Yoksa sahillerde üst üste çadırlarda, bir çoğunda duş, wc ortamının olmadığı, hijyen kurallarına uyulmadığı tatil yapacağız diye sağlıklarından olduğunu görüyor ve duyuyoruz.

Ya da kısa süreli kiralık yerlerde kirayı peşin verdiklerini verilen taahhütlerin yerine getirilmediğinin bilgisindeyiz.

Bu belgeler ile kontrol altında evlerin kötü niyetli işletmecileri ile iyi niyetli düzgün, temiz dürüst çalışan işletmecileri de ayırt etmiş olacağının inancındayız.

Kanun ve kurallar bizler için vardır. Bizlerin huzurlu ve güvenli yaşaması için oluşmuştur.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konudaki çalışması gayet yerinde ve güzel bir çalışmadır.

O yüzden beni arayan arkadaşıma ve diğer evlerini yazlıkçılara kiralayan dostlara sesleniyorum.

Bir an önce izin belgelerinizi alın, eksiklerinizi tamamlayıp hep birlikte misafirlerinizi bekleyin inşallah.

Yazarın Diğer Yazıları