Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

GEBELİK DÖNEMİ İÇİN ALTIN ÖNERİLER

Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

BEL VE BACAK AĞRILARI NORMAL Mİ?

Anne adaylarının yarısında hamileliğin değişik dönemlerinde bel, bacak ve kasık ağrısı görülür bu bir sorun olduğu anlamına gelmez. Gebelikte özellikle son üç ayda duruş ve denge bozulur düşme riskine karşı dikkatli olunmalı. Ayakta hareketsiz kalmayın, sık yürüyün, otururken bel desteği için yastık kullanın, topuklu ayakkabı giymeyin, doktorunuza danışarak bel korsesi ve ilaç kullanabilirsiniz.

BULANTI

Az ve sık yemek, yağlı gıdalardan uzak durmak sabahları yataktan kalkmadan kraker, galeta, meyve suyu, beyaz leblebi atıştırdıktan sonra kalkmak, kokulardan uzak durmak, zencefil limon çayı içmek faydalı, tamamen kesmek sıklıkla mümkün değildir ancak tedavi ile azaltılabilir bazen hastanede yatmayı ve serum tedavisi gerektirecek kadar yoğun olabilir.

BESLENME

Yeni araştırmalar, besinsel faktörlerin bebeğin gelişimini modifiye edebileceğini göstermektedir. Günlük ek 100-300 kkal alınmalı yani iki kişilik yemeye gerek yok Hamilelikte rutin bir diyet programı uygulaması önerilmez ancak  kilo aldığınızdan emin olun çünkü normal kilodaki anne adaylarının gebelik süresince 11-16 kg almaları gerekir. Lokmaları 20-40 kez çiğneyip yutmak hazmı kolaylaştırır. Günde 3 lt su tüketiniz.

BALIK

Mükemmel bir protein kaynağı,omega3 içerir. Balık tüketimi oldukça faydalı olmakla birlikte haftada 340 grdan fazlası ve kılıç balığı, uskumru, kalkan, mezgit ve kabuklu deniz ürünleri CİVA içerebilecekleri nedeni ile tercih edilmemeli. Okyanus levreği, çupra, hamsi, alabalık, somon gibi balıklardan haftada 1 yada 2 porsiyon tüketmek hem anne hem bebek sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

YASAK OLANLAR

Sigara, alkol, çay, kahve, aşırı tuz, gazlı içecekler, sucuk, salam, sosis, az pişmiş yumurta, keçi peyniri, pastörize edilmemiş süt ve ürünleri, krem peynir, mevsiminde olmayan her türlü sebze meyve özellikle çilek domates gibi. Karaciğer, papatya, adaçayı, ambalajlı gıdalar, fazla şekerli karbonhidratlı gıdalar daha dikkatli tüketilmeli (örneğin patates, ekmek, pirinç gibi).

YARARLI OLANLAR

Yoğurt, kefir, ayran, yeşil yapraklı sebzeler; roka, tere, ekşi ot, ıspanak, enginar, (Çok iy YIKAYARAK) balık, kırmızı et, baklagiller; nohut fasulye, mevsim meyveleri, (GÜNDE 1 PORSİYON) yumurta, (özellikle beyazı) ceviz, fındık, badem (çiğ tercih edilmeli),yemekler için zeytinyağı tercih edin,hurma(günde 3 taneyi geçmeyin). Tam buğday unundan yapılmış olan ekmek, şalgam suyu...;ilaçla zehir arasındaki tek fark DOZDUR. Yani herşeyin FAZLASININ ZARAR olduğunu unutmayınız...

VİTAMİN HAPLARI

Beslenme düzeni yeterli olan ve düzenli beslenen anne adayının ek ilaca ihtiyacı olmaz. Unutmayın aslolan dengeli beslenme.. Kalsiyum, magnezyum, balık yağı SADECE  doktorunuz gerekli görmüşse kullanabilirsiniz.

DEMİR

İlk 4 ay ek demir(kan ilacı) almaya gerek yoktur. Sonraki aylarda başlanmalıdır. Hemoglobin(kan değeri) 11' den az olmamalıdır. Bebeğinde anne kanındaki demire ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

FOLİK ASİT

Gebelikten ÖNCE 3 ay başlanıp gebeliğin ilk 3 ayı boyunca kullanılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları