Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

MİYOMA UTERİ

Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

Myomlar üreme çağındaki kadınların iç rahim kaslarından kaynaklanmış olan iyi huylu urlardır.

Bir nevi kanserdir aslında ancak iyi huyludur; yani yayılmazlar, başka organlara sıçramazlar ve ilerleyen yaş ile birlikte boyutları küçülebilir.

Myom İçin Kimler Risk Altında?

Oldukça sık görülür ancak

*Eken yaşta ergenliğe girmiş

*Annesinde Myom olan

*Obez

*Polikistik over hastaları olanlarda risk artmıştır.

Korunmak Mümkün mü?

Tamamiyle değil genetik temeli güçlü yani ailede myom varsa sonraki nesiller de risk altında.

*Düzenli egzersiz yapmak

*Yeşil sebzelerden zengin diyet

*Çocuk sahibi olmak

*Emzirme

*Doğum kontrol hapı kullanmak oluşma riskini azaltır.

Nasıl belirti verir?

Sinsidir sıklıkla belirti vermez ve yapılan ultrason ile görülür. En sık belirtisi ise adet düzensizliği yapmasıdır. Myom ne kadar büyükse ve sayısı ne kadar fazla ise kanama o denli şiddetli olur. Bunun dışında ağrı, sık idrar yapma, kabızlık, özellikle sağ böbrekte şişme, hatta ilginç gelebilir okuyanlara ama salgıladığı eritropoietin isimli hormonla vücutta fazlaca kan yapımı ve tansiyon yüksekliği de yapabilir.

Gebelikte nasıl etkileri olur?

Myomlar kısırlık sebebi olabilirler. Myom eğer tüplere yakın yerleşirse burada tıkanıklık yapar buda bebek sahibi olamamaya neden olur. Bunun dışında submukozal alan ismi verdiğimiz bölüme yerleşirse  iltihabi reaksiyona sebep olur bebeğin anne rahmine tutunmasını engeller. Ayrıca bunlar düşüklere ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olur. Bunlar dışında erken gebelik haftalarında kanama, erken doğum, kesenin erken yırtılması, bebeğin rahmin içindeki pozisyon ve duruşunun etkilenmesi, doğum sonu aşırı kanama, plasenta yani bebeğin eşi ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Myomların yüzde 30'u gebelik sırasında büyür ve bu ilk 10 haftada olur.

Myomlar ultrason ile kolaylıkla tanı alır sonrasında gerekirse MR ile değerlendirilir ve hastanın yaşı gebelik isteği ve şikayetlerine göre de tedavi planlanır.

Yazarın Diğer Yazıları