Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

PRETERM DOĞUM (ERKEN DOĞUM)

Opr. Dr. M. Okay Demirtaş

37.gebelik haftası öncesi doğum olmasıdır. 34 hafta ile 37 hafta arası olan doğumlar geç preterm doğum adını alır. Yani doğum için kritik sınırımız 34 haftadır demek yanlış olmaz.30.haftada doğan bebeklerin %90 ı uygun tedavi ile yaşama tutunabilirken 34.hafta doğan bebeklerin %99.5 i sağlıkla yaşamlarına devam edebilirler.26 hafta öncesi doğan bebeklerde ne yazık ki mortalite (ölüm) oranı ne yazık ki çok yüksektir.

Aslında sık görülür; Gebeliklerin %10 kadarında erken doğum olur.

Erken doğan Bebekte ne gibi sorunlar görülür?

Birçok sorun ne yazık ki özellikle 34 hafta altında görülebilir

*Solunum sıkıntısı

*Retinopati(görme ile ilgili sorun)

*İşitme ile ilgili sorunlar

*Serebral palsi (öğrenme, dikkat ve zeka ile ilgili sorunlar)

*NEC(sindirim sistemi ile ilgili bozukluklar) başlıca risklerdir.

Erken Doğum Neden Olur?

Ne yazık ki tam nedenini bilmek önceden doğumun erken olacağını anlayabilmek mümkün değil.

Olası nedenleri sıralayacak olursak:

*Fetomaternal Stres:yani anne ve bebeğin stres altında olması sonuçta kortizol adı verilen stres hormonlarının tetiklenmesi erken doğuma neden olabilir yani anne adayının rahat olması gebelik boyunca elzemdir.

*İnflamasyon-enfeksiyon: Enfeksiyon amnıotik, sistemik, ya da desidual olabilir. Yani diş eti iltihabı, zatürre, idrar yolu enfeksiyonu erken doğumu tetikleyebilir.

*Bunlar dışında kanama olması, bebeğin suyunun çok olması, gebelik kesesinin erken yırtılması ve suların gelmesi, sigara, annenin düzenli ve doğru beslenmemesi, doğumsal rahim anomalileri, annenin anemik olması ya da gebeliğinin ikiz olması da erken doğumu tetikleyebilir.

*En önemlisi de önceki bebek erken doğduysa sonraki gebelik içinde tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelir.

Belirtileri Nelerdir?

Adet benzeri kramplar, kasılmalar, sırt/bel ağrısı, vajinal baskı hissi, akıntı, lekelenme/kanama. Ancak tüm bunların yalancı ağrılarda da görülebileceği unutulmamalı.

Tedavi için Neler yapılabilir

Öncelikle gerçek doğum ağrısının olup olmadığı anlaşılmalıdır bunun için yapılacak Ultrason ve NST ismi verilen rahim sancılarını ölçen makine son derece faydalı olur. Sonrasında erken doğumu geciktirmek için tokolitik ajanlar dediğimiz bir grup ilaç anne ve bebeğin durumuna göre kullanılabilir. Ayrıca erken doğumu tetikleyebilecek enfeksiyon varlığı araştırılmalı ve uygun şekilde tedavisi planlanmalıdır. En önemlisi de erken doğum k riski olan bebeğin solunum sıkıntısı ve beyin kanaması gibi olumsuz sonuçlardan korumak için akciğer geliştirici iğne ve beyin koruyucu serum tedavisi yapılmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları