Yokuş, 'Bu ucube sistemden kurtulmalıyız'

Konya İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş Hakimiyet'e konuştu. 6'lı masa, cumhurbaşkanı adayı, seçim ve parlementer sistemi ile Sosyal Medya Yasası içinde yer alan internet medyasına ilişkin maddeler hakkında açıklamalar yapan Yokuş, CHP ve 6'lı masa bileşenleri ile birlikte alacakları oyun yüzde 55'i geçeceğini söyleyerek, 'Bu ucube sistemden kurtulacağız' dedi.

Yokuş, 'Bu ucube sistemden kurtulmalıyız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HAKİMİYET.COM HABER MERKEZİ

Hakimiyet Gazetesi ve www.hakimiyet.com haber sitesini ziyaret eden Konya İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, çarpıcı açıklamalar yaptı.

İktidar kanadından 6’lı masada PKK ve FETÖ yuvalanması olduğu iddialarına cevap veren Yokuş, “Bu bilgiler doğruysa savcılar gereğini yapmalı. İftira ise bu dil kirli bir dildir” dedi.

DOĞRUYSA SAVCILAR GEREĞİNİ YAPMALI,

İFTİRA İSE BU KİRLİ BİR DİLDİR”

Yokuş, “Eğer PKK ve FETÖ’cü terör örgütü mensupları bir siyasî partide yuvalanmış ise terör örgütlerinin yuvalandığı partilerde Sayın Cumhurbaşşkanı niye hukuk işletmiyor? Alsın suçluları mahkemeye versin. Elinde bilgiler varsa açıklasın kim bunlar? Elinde bilgi ve belge var da açıklamıyorsa kusura bakmasın yanlış var. İftira ediyorsa, o da ona yakışmıyor. Böyle bir dil, böyle bir anlayış milleti bölen bir dildir. Bu dil kirli bir dildir. Eğer 6’lı ittifakta hangi partide teröre bulaşmış, suç işlemiş bir varsa bunun savcılar, iktidar gereğini yapmıyorsa suç işliyor. Elinizde bilgi ve belge ne varsa verin o bilgileri öyle değil mi bütün bilgiler devletimizin elinde, istihbarat Cumhurbaşkanı’nın elinde talimata bile gerek yok, savcılar görevini yapmalı. Savcılar görevini yapmıyorsa, Cumhurbaşkanı talimat vermeli, çağrıda bulunmalı ve gereği yapılmalı” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK?

Seçimlere 3 ay kala adayın açıklanacağını söyleyen Yokuş, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında “Türkiye’de seçimler genelde, seçime 3 ay kala partiler programlarını açıklarlar, adaylarını belirlerler. Seçim takvimi bu. Tabi şimdi ülkemizde yeni bir sistem var. Partili cumhurbaşkanı da seçilecek.Böyle bir dönemde tabi ki seçim atmosferine girildiği zaman ittifak bunu açıklayacaktır. 6 siyasi parti lideri adayı belirleyecek ve kim olacağına onlar karar verecek. Ama malesef ülkemizde yaklaşık 2 yıldır adayın kim olacağı tartışmaları devam ediyor. Kılıçdaroğlu’nun da aday olması konusuna 6’lı masanın iradesi ne ise olur” dedi.

BU UCUBE SİSTEMDEN KURTULMALIYIZ”

6’lı masanın sadece cumhurbaşkanı adayının kim olacağını değil, Başkanlık Sistem’inden Parlementer Sistem’e de dönüldüğünde işleyişin nasıl olacağına dair program yapmak üzere bir araya geldiğini de belirten Yokuş, “Bu 6 parti sadece cumhurbaşkanı seçmek için toplanmıyor. Bu 6 parti diyor ki “Partili Cumhurbaşkanı sistemi ülkeye faydalı bir sistem değil, 4 yıllık uygulamada gördük ki tek adamın yönettiği bir yapıda malesef Türkiye kan kaybediyor, Türkiye geriye gidiyor. Ekonomik, sosyal bütün değerlere bakın.

BU ELBİSE BİZE UYGUN DEĞİL”

Millî gelirden tutun da enflasyona, işsizliğe tüm rakamlara bakın bu sistem bize uygun değil, bu elbise bize uygun değil. 2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı mensupları şunu söylemişlerdi. “Bu sistem bürokratik oligarşiyi ortadan kaldıracak. Bu sistem devletin daha hızlı karar almasını, hızlı yönetim anlayışını getirecek. Milletvekillerinin kanun çıkarma yetkisi olacak. Meclis daha etkin çalışacak, Uçacağız, şöyle olacak, böyle olacak” falan ama baktık ki o vaatlerin, o sözlerin tam tersini yaşadık. O yüzden biz, bu ucube sistem bize uygun değil diyoruz. Biz öncelikle partili olmayan bir cumhurbaşkanı seçeceğiz. Eğer ki adayımız parti mensubuysa seçildikten sonra partisinden istifa edecek. Yetkilerini Tayyip Bey gibi kullanmayacak. Biz fiili parlementer sistemi hem cumhurbaşkanı seçtiğimizde hem mecliste çoğunluğu elde ettiğimizde Başbakanlık Sistemi’ni işleteceğiz” diye konuştu.

TOPLAM OY ORANIMIZ YÜZDE 55’İ GEÇER”

Seçimlerde 6’lı masa ile birlikte oy oranlarının yüzde 55’i geçeceğine dikkat çeken Yokuş, “Birinci parti olmamız bu yüzden önemli” dedi. Yokuş, “CHP ve İYİ Parti’nin toplam meclisteki sayısı yeterli sayıda olursa diğer bileşenlerimizle birlikte yönetecek sayıya ulaştığımız zaman zaten orada cumhurbaşkanı yardımcısının etrafında oluşacak bakanlar kurulunun bir çoğu farklı partilerden oluşacak. O zaman ortak bir fikir oluşacak. Cumhurbaşkanı talimatı olmayacak. Bakanlar Kurulu kararı ortak olacak. Ortak iradeyle yasa çıkarılacak. Karar saraydan gelmeyecek, tek adam yönetmeyecek. Bu ucube sistem olmasaydı bu ülke bu hale mi gelirdi? Kim getirdi bu ucube sistemi? Kurgulayan kim? Bunun vebali kimde? Tayyip Erdoğan’la Devlet Bahçeli’de. Bunlar bilimiyorlar mıydı böyle bir tezgahı? Biz o yüzden diyoruz ki birinci parti olmamız lazım. Eğer birinci parti olursak CHP ile bizim oyumuz, diğer bileşenlerimizle birlikte yüzde 55’i geçer. O zaman bizim hem parlamentoda hem devlet yönetiminde tıkır tıkır işler yürür” dedi.

Yokuş, internet haber sitelerinin de içinde bulunduğu Sosyal Medya Yasası kakkında ise “Bir araya gelelim ortak nerede açık ve ihtiyaç varsa görüşelim. İtibar suikastı yapan kimse bunu uygulayanlar kimse kimliğine bakılmaksızın bunun bütün dünyada ve çağdaş toplumlarda nasıl uygulanıyorsa ona göre bir düzenleme yapalım. Öncelikle tarafların da lütfen fikrini alalım. Herkesin içine sinen bir düzenleme yapalım. Ortak sorumluluk verelim” dedi.

Ziyarette Yokuş’u ağırlayan Hakimiyet Gazetesi ve www.hakimiyet.com İmtiyaz Sahibi Yusuf Gürbüz de internet haber siteleri için gazetelere resmi ilan veren Basın İlan Kurumu’ndan bağımsız farklı bir kaynağın oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, aksi halde seçim öncesi böyle bir yasanın geçmesinin Anadolu medyasını çok üzeceğini ifade etti.

İNTERNET HABER SİTELERİ İÇİN AYRI KAYNAK OLUŞTURULMALI”

Gürbüz, “İnternet Yasası’nda medya havuzunda gazetelerin internetleri var. Bunları Basın İlan Kurumu’na dahil edecek bir sistem var. Bu zaten basın ilan kurumundaki pay küçüldü. Bir de dışarıdan internet siteleri gelirse daha da küçülecek. En azından internet siteleri için farklı bir kaynağın oluşturulması gerekir. Nasıl ki 1961’de gazeteler için Basın İlan Kurumu’nun resmi ve kamu ilanları kaynak yapıldıysa internet haber siteleri için de farklı bir gelir kaynağı havuzunun oluşturulması gerekir. Anadolu’da ilan alan gazeteler perişan, herşeye zam geldi giderler çok ama basın için artan bir rakam olmadı. Bu işi biraz daha ortadan çözmek gerekiyor. Seçim önü böyle bir yasanın geçmesi Anadolu medyasını çok üzecektir”  diye konuştu.

Bakmadan Geçme