Konyalı sanayiciler için 450 milyon dolar bütçeli proje!

Konya Sanayi Odası (KSO) Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantıda sanayiciler için düzenlenen 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi tanıtıldı.

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK TEYDEP tarafından, Dünya Bankası desteği ile hayata geçiriliyor.  Düzenlenen programda proje sanayicilere tanıtıldı. Toplantı kapsamında Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, Konyalı sanayicilere Yeşil Sanayi Projesi’nden yararlanma çağrısı yaptı. Projenin bütçesi 450 milyon dolar.

 

Konuşmasının devamında Çatlı, “Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon vizyonu çerçevesinde, sanayide yürütülecek dönüşüm çalışmalarının en önemli kısmı, finansman kısmı. Dönüşüm projeleri yüksek maliyetler içeriyor ve sermaye gerektiriyor. Bu anlamda devletimiz tarafından firmalarımızın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Finansman destekleri olmadan, ağırlığını KOBİ’lerin oluşturduğu sanayi işletmelerimizin bu yatırımları öz kaynakları ile yapmaları çok da mümkün değil. Bu proje, 450 milyon dolarlık kapsamı ile sanayicilerimizin dönüşüm faaliyetleri için kritik önemde” dedi.

 

Daha sonra yeşil dönüşüm ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında konuştu, Enerji Verimliliği konusunda sahada aktif olarak çalışan Odaların başında geldiklerini vurguladı: “Bugüne kadar 35 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Bu ölçümler ile firmalarımıza 65 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 388 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Böylece 12 bin 528 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerde 21 personele enerji yöneticisi eğitimleri aldırdık. İnşallah bu sürecin fırsatlarını da birlikte yakalayarak, Konya’mızı ve ülkemizi daha güçlü, daha yaşanabilir yarınlara birlikte ulaştıracağız” diye belirtti.

 

 

 

 

 

“TÜBİTAK 3 farklı alanda destek verecek”

 

TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven de, Yeşil Sanayi Projesi’nin büyük bir dönüşüm fırsatı sunduğunu söyleyerek, kurumların birlikte hareket etmesinin, diğer projelere de örnek teşkil edeceğini belirtti. TÜBİTAK’ın sorumluluğunda 3 temel alan olduğunu dile getiren Yurtseven, “KOBİ’lere rehberlik ve mentörlük hizmeti vereceğiz. Yine belirli bir olgunluğa ulaşmış teknolojilerin, ölçeklenmesi ve bunların yeşil dönüşümde kullanılması amacıyla bir çağrıya çıkıyoruz. Firmalarımız, burada prototiplerini geliştirmek için TÜBİTAK’tan finansman sağlayabilecekler. Diğer bir projemiz de Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) projemiz. Burada da, birbirine katkı verecek farklı paydaşların birlikte başararak yeşil dönüşüm alanında ilerledikleri projeleri destekleyeceğiz” diye konuştu.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli ise Türkiye Yeşil Sanayi Projesi de 6 yıl süreceğini belirtti. İmalat sanayi firmalarının yenilenebilir enerji gücünden faydalanmasını, enerji verimliliği teknolojileri geliştirmesini hedefleyen bu projenin aynı zamanda ekonomik büyümeyi de teşvik edeceğini açıkladı.

 

Konuşmalardan sonra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOBİ Uzmanı Tuğçe Türkoğlu, KOSGEB KOBİ Uzman Yardımcısı Kutay Kaan Önal ve TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Yılmaz Burak Kaya, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin detayları hakkında bilgi veren sunumlarını yaptılar.

Bakmadan Geçme