Acil servis bölümleri doldu taştı: Birçok kişide 'İnfluenza' gribi görülüyor!

Uzman. Dr. Fatma Kacar, son zamanlarda insanlarda artan salgın vakalarının, 'İnfluenza' gribi olabileceğini belirtti.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Acil servis bölümleri doldu taştı: Birçok kişide 'İnfluenza' gribi görülüyor!

Son günlerde birçok kişi baş ağrısı, boğaz ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle hastanelere akın ediyor. Hastanelerin acil servis bölümleri dolup taşarken, vatandaşlar, acaba Kovid Virüsü’nün yeni bir varyantına mı yakalandım? Sorusunu sormaya başladı. Artan salgınlar hakkında Hakimiyet.com’a açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman. Dr. Fatma Kacar, vatandaşların İnfluenza gribine yakalanmış olabileceğini belirtti.  

“GELEN HASTALARIN YÜZDE 50’Sİ İNFLUENZA VAKASI İLE GELİYOR”


Hastaneye uğrayan kişilerin, yüzde 50’sinde İnfluenza gribinin olduğunu iddia eden Dr. Fatma Kacar, “Son bir aydır özellikle hastaneler dolup taştı. Özellikle bu hafta hastanelerde büyük bir yoğunluk var. Gelen hastalar genel olarak, burun akıntısı, halsizlik, boğaz ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle geliyorlar. Yaptığımız muayenelerde bazı hastalarda Kovid, enfeksiyonu görmekteyiz. Çünkü Kovid sürekli tip değiştiriyor. Son olarak JN varyantı çıktı. Tabi varyantı saptayamıyoruz ama JN varyantı olduğunu düşündüğümüz yeni varyant dolaşıyor. Onun haricinde mevsimsel grip dediğimiz, İnfluenza sıkça karşımıza çıkıyor. İnfluenza A ve İnfluenza B, özelikle karşımıza çıkıyor. H1, N1 olabilir. Halk arasında domuz gribi olarak adlandırdığımız grip olabilir. Adını koyamadığımız diğer hastalıklar da olabilir. Ama şunu söyleyebilirim gelen hastaların yüzde 50’si İnfluenza vakası ile geliyor.” dedi. 

İNFLUENZA SALGININ NEDİR VE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI? 

İnfluenza salgının 1918 tarihinde ortaya çıktığını dille getiren Fatma Kacar, salgın bitiminden sonra hastalığın mevsimsel gribe dönüştüğünü ifade etti.  Kacar, şunlara değindi: “Bilindiği üzere İnfluenza; 1918 yılında İspanyol gribiyle adlandırılmış. İnfluenza, 1918 yılında günümüzdeki durumu dünyaya yaşatmış bir salgın. Pandemi ortadan kalktıktan sonra, mevsimsel grip haline dönüşmüş. Bilindiği gibi her yıl grip oluyorduk. Kovid enfeksiyonuyla birlikte ne oldu? 3 yıl boyunca sıkı bir şekilde maske takmaya başladık. Bu süreçte Kovid’ten korunalım derken, İnfluenza ve diğer viral enfeksiyonlardan da korunduk. Dolayısıyla 3 yıl boyunca birçok kişi İnfluenza’ya yakalanmadı. Her yıl geçirdiğimiz salgını 3 yıl geçirmeyince vücudun bağışıklık sistemi biraz baskıya uğradı ve unuttu.  Dolayısıyla bu yıl İnfluenza ağır seyrediyor.” Salgınlardan korunmak için maske kullanımının yanı sıra C ve D vitaminlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini aktaran Uzman. Dr. Fatma Kacar, sözlerini noktaladı. 
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme