• Haberler
  • Güncel
  • Asırlık turşucunun 3. kuşak temsilcisinden püf nokta Turşu kurarken  bu malzemeyi kaçırmayın

Asırlık turşucunun 3. kuşak temsilcisinden püf nokta Turşu kurarken  bu malzemeyi kaçırmayın

Turşu yaparken nelere dikkat etmeli? Asırlık turşucunun 3. kuşak temsilcisi Kaan Baran Güreler, kütür kütür ve asla erimeyen turşunun püf noktalarını teker teker açıkladı

Hasadı yapılmaya başlanan kornişon, domates, biber ve lahananın bir yandan da turşusu kuruluyor. Ancak turşu kurmak  o kadar da kolay değil. Asırlık turşucunun 3. kuşak temsilcisi Kaan Baran Güreler, tam kıvamında asla erimeyen turşu yapımının püf noktalarını verdi. 

Takvim.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, asla erimeyen kütür kütür turşuların püf noktalarının başında kaya tuzunu çok fazla koymamak geliyor. Ayrıca turşu oldu mu diye sürekli açık bakmak da en önemli yanlışlardan.

ÜRÜNE GÖRE BEKLEME SÜRESİ BELİRLEYİN

Yıllar önce kurulan bir turşu dükkanının 3. kuşak temsilcisi Kaan Baran Güreler, "En çok yapılan iki hatadan biri, kaya tuzunu az koymak. Kaya tuzunu az koyduğumuz için turşu her zaman yumuşak oluyor. Diğeri ise turşuya sürekli 'oldu mu?' diye açılıp bakılması. Turşu bu nedenle fermantasyonunu tamamlayamıyor. Her açtığınızda o fermantasyon duruyor. Bir daha başlaması için, aynı süreyi beklemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Turşu kurarken 10 kilogram için 2 kilogram kaya tuzu kullanılmasını tavsiye eden Güreler, "Lahanaysa 3 hafta, salatalıksa 4 hafta, biberse 2 ay bekleyin. Türlü kurmayın, turşularınızı tek tek kurun. Çünkü sebzelerin değişik bekleme süreci olduğu için birisi oluyor, diğeri olmuyor. Fazla karıştırmaya gerek yok. Limon, sirke, dere otu koymak fermantasyonu hızlandırıyor ve turşu eriyor. O yüzden daha sade tariflerin kullanılmasını tavsiye ediyorum." dedi.

Asırlık turşucunun 3. kuşak temsilcisinden püf nokta Turşu kurarken  bu malzemeyi kaçırmayın

KÖPÜREN TURŞULARA BU YÖNTEMLE SON VERİN

Turşu, sebzelerin tuzlu suda veya sirke ile mayalanmasıyla elde edilen bir besindir. Turşu yaparken kullanılan malzemelerin kalitesi, temizliği ve miktarı turşunun lezzetini ve sağlığını etkiler. Turşu yapımında en önemli nokta, turşunun mayalanma sürecidir. Mayalanma, turşunun içindeki bakterilerin şekerleri laktik aside dönüştürmesiyle gerçekleşir. Bu süreçte turşu ekşi bir tat kazanır ve besin değeri artar. Ancak bazen turşu mayalanırken istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de turşunun köpürmesidir.

Turşunun köpürmesi, turşunun içindeki bakteri dengesinin bozulması sonucu oluşur. Normalde turşuda laktik asit bakterileri hakimdir ve bu bakteriler turşuyu korur. Ancak bazen laktik asit bakterilerinin yerini maya veya küf gibi zararlı mikroorganizmalar alabilir. Bu durumda turşuda istenmeyen fermantasyonlar meydana gelir ve gaz üretimi artar. Gaz üretimi, turşu suyunun kabarmasına ve köpürmesine neden olur. Turşu köpürdüğünde, turşu suyu bulanıklaşır, kötü bir koku ve tat oluşur ve turşu bozulur.

Turşunun köpürmesini önlemek için öncelikle turşu yaparken kullanılan malzemelerin temiz ve kaliteli olmasına dikkat etmek gerekir. Sebzeleri iyice yıkamak, sirke veya tuzu ölçülü kullanmak, kavanozu sterilize etmek, kavanoz kapağını sıkıca kapatmak gibi basit önlemler almak faydalı olacaktır. Ayrıca turşuyu serin ve karanlık bir yerde saklamak, ara sıra kontrol etmek ve kötü görünen veya kokan turşuları ayıklamak da gereklidir. Turşuyu tüketmeden önce de mutlaka yıkamak ve suyunu değiştirmek tavsiye edilir.

Derleme: Hakimiyet.com** Kaynak: Takvim.com.tr

Bakmadan Geçme