Bitmek bilmeyen Migren Hastalığı  

İnsan yaşamını ciddi anlamda etkileyen Migren hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Çolakkaya, Migren atakları, bazen aura olarak adlandırılan belirli semptomlarla başlayabileceğini kaydetti.

Bitmek bilmeyen Migren Hastalığı  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beyin hastalığı olarak bilinen migren pek çok kişide rastlanıyor. Migren hastalığı bireyin hayat kalitesini düşürmenin yan sıra kişiyi gün içinde iş yapamaz duruma dahi getiriyor. Migren hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Saygı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Murat Çolakkaya , “Migren, ataklar halinde gelen ve genellikle şiddetli baş ağrıları ile karakterize edilen bir baş ağrısı türüdür. İfadelerini kullandı."

Nöroloji Uzmanı Doktor Çolakkaya, migren ataklarına değinerek şunları söyledi: "Bu ağrılar, genellikle pulsasyonlu veya zonklayıcı bir karaktere sahiptir ve sıklıkla bir baş tarafını veya bölgesini etkiler. Migren atakları genellikle birkaç saat ile 72 saat arasında sürebilir ve kişinin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyebilir. Migren atakları, bazen aura olarak adlandırılan belirli semptomlarla başlayabilir. Aura, görme bozuklukları, konuşma zorluğu, karıncalanma veya uyuşma gibi geçici nörolojik belirtileri içerebilir. Ancak, migren atağı yaşayan herkesin bu tip semptomları tecrübe etmediğini unutmamak önemlidir.”

Bitmek bilmeyen Migren hastalığı  

"Migren genellikle kadınlarda erkeklere kıyasla daha yaygındır"

Migren hastalığının kadınlarda daha fazla görüldüğünü ve migreni tetikleyen unsurlarada değinen Doktor Çolakkaya , “Migren genellikle kadınlarda erkeklere kıyasla daha yaygındır. Hormonal değişiklikler, adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi durumlar migren atağını tetikleyebilir veya etkileyebilir. Bunun yanında genetik faktörler, çevresel etmenler, stres, uyku düzeni ve beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktör de migren atağını etkileyebilir. ”dedi.

“Migrenle başa çıkmak için bir sağlık profesyoneli ile işbirliği yapmak önemlidir”
 Migren tedavisinidi vurgulayan Çolakkaya, “Migren tedavisi, atakları hafifletmeye ve tekrarını önlemeye yönelik çeşitli yaklaşımları içerir. İlaçlar, migren atağını kontrol altına almak ve semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Ayrıca, tetikleyici faktörlerden kaçınma, düzenli egzersiz, düzenli uyku düzeni ve sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri de migren yönetiminde önemli rol oynayabilir. Migrenin teşhisinde nörolojik muayene ile birlikte zaman zaman kan testleri, MR ya da bilgisayarlı tomografi istenebilir. Tedavi süreci genellikle bireye özgü olarak planlanmalıdır, bu nedenle migrenle başa çıkmak için bir sağlık profesyoneli ile işbirliği yapmak önemlidir” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Bakmadan Geçme