Destek ödemelerine büyük zam! Kimler faydalanabilir?

Memur maaşlarında yaşanan artışlarla birlikte en düşük maaş tutarı 22 bin lirayı, ortalama maaş ise 25 bin lirayı aştı. Bu artışın yanı sıra ek zam miktarı da bordroda ayrı bir kaleme yansıtılacak. Tüm kamu personeline, 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu belirlenen tutarda (8 bin 77 TL) ilave ödeme yapılacak. Memur maaşlarındaki artış, birçok ödeme kaleminde de yükselişe neden olacak. Ayrıca, memur zammı sosyal destek ödemelerine de yansıtılacak.

Destek ödemelerine büyük zam! Kimler faydalanabilir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm memurlara yüzde 17.55 oranında enflasyon farkı ve bunun üzerine 8 bin 77 lira seyyanen zam yapılacak. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmelerle ilgili teklifin yasalaşmasının ardından memur zammı hesaplara yansıtılacak. Resmi Gazete'de yayınlanacak olan yasal düzenlemenin ardından Bakanlık genelgesi yayımlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen bilişim sistemi aracılığıyla, 3 milyonun üzerinde kamu görevlisinin maaşı elektronik ortamda ödeniyor. Habere göre, memurlara 15 Temmuz'da yapılacak maaş ödemeleri için sistem 9 Temmuz'da kapatılacak. Yasal düzenleme bu tarihe yetişmediği için fark ek bordro olarak ödeme yapılacak.

GÖREVE GÖRE DEĞİŞECEK

İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanacak.Mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek devlet memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dâhil edilmeyecek.

SEYYANEN ZAM YANSIMIYOR 

Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun hesabında dikkate alınmayacak.

Maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak, madde 15 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Memur ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak artışlar nedeniyle ortaya çıkan ödenek ihtiyacının karşılanması için gerekli ödeneği eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

SOSYAL DESTEKTE ARTIŞ

Memur maaş katsayısındaki artışla birlikte hasta, yaşlı, engelli, yakınlarına bakanlara yapılan sosyal ödeme kalemleri de yükseliyor.

Bakıma ihtiyacı olan yaşlı, engellilere yönelik verilen evde bakım desteği 5 bin 97 lira, yüzde 40-69 engeli olana ödenen aylık 1875 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olana 2 bin 811 liraya, engelli yakını aylığı 1874 liraya çıktı. Ailelere çocuklarının bakımı için verilen sosyal ve ekonomik destek ödemeleri de yükseldi.

Buna göre okul öncesi çocuklar için verilen destek 2421 lira, ilköğretimde okuyan çocuk için 3 bin 632 lira, ortaöğretimde okuyan çocuk için 3 bin 874 lira, üniversitede okuyan için de 4 bin 358 liraya yükseldi. Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstüne ödenen aylık 2 bin 348 liraya çıktı.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI BELLİ OLDU OLDU 

Memur maaşlarına yapılan zammın ardından milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı 23 bin 490 lira oldu.

Memur maaşları yüzde 177.55 oranında artarken, bunun üzerine 8076 lira seyyanen zam yapıldı. Bu seyyanen zam mali hakların belirlenmesinde hesaba dahil edilmediği için emekli ikramiyesi ve kıdem tazminatı tavanı hesabında da yer almayacak.

Kıdem tazminatı tavını hesabında sadece memur maaş katsayısındaki artış hesaplanacak. Buna göre yüzde 17.5 artışla birlikte Ocak-Haziran döneminde 19 bin 983 lira olan kıdem tazminatı tavanı Temmuz ayı itibariyle 23 bin 490 liraya çıkacak.

Bu artış brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olan Temmuz ayı itibariyle kıdeme hak kazanan çalışanları doğrudan ilgilendiriyor. Örneğin brüt ücreti 28 bin lira olan ve son işyerinde 10 yıldır çalışan personel Haziran ayında ayrılsaydı 199 bin 830 bin lira kıdem tazminatı alabilecekti.

Aynı personel Temmuz sonu itibariyle işten ayrıldığında 234 bin 900 lira kıdem tazminatı alacak.

REFAH PAYI ÇAĞRISI 

Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, tüm emekliler olarak beklentilerinin, yüzde 54 zam olduğunu söyledi.

Meclis'e sunulan teklifte emeklilere refah payı verilmesine ilişkin maddenin yer almadığını anımsatan Çalışkan, "Tüm emekliler olarak beklentimiz, asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zamma ilk 6 aylık TÜFE oranı eklenerek yüzde 54 zam verilmesidir.

Seyyanen yapılacak bu zammın, asgari ücret ve açlık sınırının altında kalan emekli maaşları gözetilerek yapılmasını talep ediyoruz. Tüm emeklileri sevindirecek adaletli bir zammın yapılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Mevcut ekonomik koşullar karşısında dul ve yetim aylıklarının da yetersiz kaldığını dile getiren Çalışkan, "Dul ve yetimlerin insanca bir yaşamı hak ettiği düşünülerek aldıkları aylıkların makul seviyeye ulaşması sağlanmalıdır" dedi.

Bakmadan Geçme