• Haberler
  • Güncel
  • Ev sahiplerine devletten ödeme: Binlerce liralık geri iade yolda!

Ev sahiplerine devletten ödeme: Binlerce liralık geri iade yolda!

Binlerce ev sahibi, tapu harcı geri ödemesi için başvurularını yaparak paralarını almanın heyecanını yaşıyor. Detaylar ise şu şekilde...

Ev sahiplerine devletten ödeme: Binlerce liralık geri iade yolda!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren son dakika duyurusu geldi. Ülkemizdeki konut sahipleri yıllık emlak vergilerini öderken, birçoğunun fazla ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Belediyeler, tahsil edilen fazla emlak vergisi miktarlarını iade edeceklerini duyurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) tarafından açıklanan emsal karar, milyonlarca kişi için para iadesi fırsatı sunuyor. İşte emlak vergisi iadesi için belirlenen koşullar...

KİMLER KAPSAM DIŞI?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile emlak vergisi muafiyeti için aranılan şartlar ilan edildi. Ülkemizde arsa, tarla, yazlık, konut, dükkân, işyeri, depo, ofis ve daire gibi taşınmazlara ilişkin her sene düzenli olarak emlak vergisi tahsil edilmektedir. Ancak evi olmasına rağmen vergi ödemeye gücü olmayan kişilere yönelik olarak emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmakta olup bu kişiler şu şekilde sıralanmaktadır:

Ev sahiplerine devletten ödeme: Binlerce liralık geri iade yolda!

Sahip oldukları evin tek evi ve 200 m2 büyüklüğü aşmaması şartı ile:

Emekli olan kişiler,

Ev hanımları,

Engelli bireyler,

Şehit eşi ve şehidin geride kalan yetimleri,

Gaziler,

İşi olmayan kişiler.

Bu kişiler emekliler için emekli maaşı dışında diğer kişiler için ise hiçbir geliri olmaması şartı ile sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanmaktadır.

Ev sahiplerine devletten ödeme: Binlerce liralık geri iade yolda!

NASIL YAPILIR, NEREDEN ALINIR?

Emlak vergisi ödemesi yapan ancak emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer alan kişiler geriye dönük 5 senelik para iadesi alabilmekte olup bunun için ödeme yapılan belediyeye emlak vergisi para iadesi dilekçesi yazılarak başvuru yapılması yeterlidir. Dilekçe için temiz bir A4 kâğıda:

..... BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI'NA

..... kimlik numarası emlak vergisi mükellefiniz olmakla beraber emekli / ev hanımı / işsiz/ engelli / şehit yakını olmam neden ile emlak vergisi muafiyeti hakkım bulunmakta olup geriye dönük 5 senelik emlak vergisi ödeme tutarımın tarafına iadesini rica ederim.

Yazarak ilgili belediye para iadesi talebinde bulunmanız ve KDK tarafından konu hakkında emsal karar bulunduğunu iletmeniz yeterli olacaktır.

Bakmadan Geçme