Gelirini vargitten sağlıyor. Siparişler kışın alıyor, gelecek kıştan önce teslim ediyor…

Sofraların baştacı olan karakovan balını 2 bin 500 rakımlı yaylalardan toplayan aileler, geçimlerini de buradan elde ettiği gelirle sağlıyor.

Her sene özellikle kış aylarında afiyetle tüketilen ve yüksek yaylalarda doğal olarak üretilen karakovan balının hasadı başladı.

Konya’nın Bozkır ilçesinde bulunan 2 bin 2500 rakımlı yaylalarda ailesiyle birlikte arıcılık faaliyeti yapan İbrahim Tontul, sahiplendirdiği arı kovanlarının sahipleriyle karakovan balı hasası gerçekleştirdi.

ARILAR VARGİT ÇİÇEKLERİNDEN POLEN TOPLUYOR

Toros yaylalarında yaşayan yörüklerin vargit çiçeği olarak adlandırdığı çiğrem familyasından çiçeklerin açtığını belirten Tontul, göç zamanının geldiğini söyledi. Tontul, yarılarının vargit çiçeklerinden polen topladığını da söyleyerek, “Biraz polen tedarik ettikten sonra arılığımızı buradan indireceğiz” dedi.

Gelirini vargitten sağlıyor. Siparişler kışın alıyor, gelecek kıştan önce teslim ediyor…

iha.com.tr’nin haberine göre Tontul, hayata geçirdiği sahiplendirme sistemiyle kovan sahiplenen müşterilerini ister telefon kaydıyla, isterlerse de kendileri 2 bin 500 rakımlı yaylalardaki arılıklarda misafir olarak bal hasadının gerçekleştirilmesine ortak ediyor.

Gelirini vargitten sağlıyor. Siparişler kışın alıyor, gelecek kıştan önce teslim ediyor…

KIŞTAN HABER VERMEK GEREKİYOR

Arıcı İbrahim Tontul ise, “Bugün 2 tane kovanı olan arkadaşımız geldi. Misafirlerimizin sahiplenmiş oldukları kovanları açtığımızda birinde çok güzel ve bu sezona göre beklemediğimiz bir bal oldu gerçekten. Öbüründe de kara kovan ana arısını kaybetmiş. Normal şartlarda ana arının kaybedilmesinin önüne geçebilir ama biz bu kovanları çok açıp uğraşmadığımız için tamamen doğal yetiştirmek için ortalama 3,5 aydır falan o kovanı hiç açmadık. Bu kovanı bugün açtığımızda da o yüzden hiç bal çıkmadı. Yapacak bir şey yok, bizim elimizde olan bir şey değil. Bu risk en doğal bala ulaşmak için göze alınması gereken bir risk. Bizim yaylaların vargit çiçekleri de açmış. Dağların kralları çobanlarımız bu çiçekler açtıktan sonra dağdan 1 hafta 10 gün içinde gider. Bizim de artık çiçeklerimiz açmış, bunların solmasına yakın artık biz de buradan biraz polenimizi alacağız ve gittiğimiz yerde bunun polenini kullanacağız. Kara kovan sahiplenmek isteyenler kıştan bizlere bilgi vermeleri gerekiyor. Çünkü kıştan gelen taleplere göre sahiplendirme kara kovan yapıyoruz. Sahiplendirme için yaz ortasında beni aradıklarında artık iş işten geçmiş oluyor” diye konuştu.

Kaynak: iha.com.tr

Görsel kaynak: iha.com.tr

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme