• Haberler
  • Keşfet
  • Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

* Sarımsak * bozulmaması ve yeşermemesi için nasıl saklanmalı? Sarımsak tam bir antioksidan ve vitamin deposudur. Böylece * kelle paça * çorbasında çok tüketilir.

Sarımsak Türkiye’de çok sevilir. Tam bir hastalık düşmanı olan sarımsaklar antioksidan deposudur. Bu nedenle ev hanımları çokça tüketir. Sevilen bir lezzet olan sarımsak grip olanlar ve soğuk alanlar için tavsiye edilir. Canan Karatay tarafından da ısrarla tavsiye edilen * kelle paça * çorbasının da olmazsa olmazıdır. Sarımsak soru çorbanın ağır kokusunu keserek lezzetini de katlıyor. Bunlar bir yana sarımsakları saklamak da başlı başına bir dert.

Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

Peki sarımsaklarımızı bozulmaması için nasıl saklamalıyız? Öncelikle sarımsakları bozulmaması ve yeşermemesi için kesinlikle kuru ve serin bir ortamda saklamalısınız. Bunun için evinizin nemli olmayan bir odası ve dolap uygun seçenek olacaktır. Sarımsaklar mutfakta kalırsa muhtemelen pişirilen yemeklerin buharını emerek nemlenecektir. Özellikle sakın tezgah üzerinde sarımsakları bırakmayın hemen su çekebilir.

SARIMSAKLARINIZ İSRAF OLMASIN

Sarımsaklarınız kısa sürede yeşerdiyse bir diğer nedeni de doğrudan güneş ışığına maruz kalmış olmaları olabilir. Sarımsaklarınızı doğrudan sakın güneş ışığına maruz bırakmayın. Mümkünse kapalı balkonlarınızda muhafaza etmek istediğiniz sarımsakları güneş ışığı görmeyen tarafa koyun. Güneş gören sarımsaklar yeşererek çimlenir.

Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

İşte sarımsaklarınızı saklamanın bazı yöntemleri:

  • Hava Almayan Kaplar: Sarımsakları havadan izole edebileceğiniz bir kapta saklayın. Örneğin, özel sarımsak depolama kavanozları, fileli torbalar veya kağıt torbalar kullanabilirsiniz. Bu kaplar, hava sirkülasyonunu sınırlar ve sarımsakların kurumasını ve bozulmasını önler.
  • Tüm Sarımsakları Bir Arada Saklama: Sarımsak başlarını ayırmadan bütün halinde saklamak, tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olabilir. Sarımsak başlarını ayırmadan kullanmadan önce taze bir dilim kesin.
  • Kuru Kağıt Havlu: Sarımsakları kuru kağıt havlu ile sararak nemi emmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu kağıt torba içinde yapabilirsiniz.
  • Soğutucu Depolama: Sarımsakları soğutucuda saklamak da bir seçenektir, ancak bu durumda sarımsakların birkaç ay içinde çimlenme olasılığı artabilir.
  • Çimlenen Sarımsakları Ayırma: Sarımsaklar çimlenmeye başladığında, yeşil filizleri ayırın ve kullanmaya devam edebilirsiniz. Çimlenmeyi durdurmak için sarımsakları daha serin bir ortamda saklamayı deneyebilirsiniz.

Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

EVİNİZDE KELLE PAÇA YAPIN

nefisyemektarifleri.com’da kelle paça tarifine yer verildi. Birbirinden güzel ve lezzetli yemek tarifleriyle bilinen Nefis Yemek Tarifleri sitesinde kelle paça için gereken malzemeler şöyle sıralandı:

  • 1 kilo kelle eti (düdüklüde haşlanıp ayıklanmış)
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1, 5 veya 2 litre su (yoğun bir tadı olsun isterseniz haşlama suyundan da kullanabilirsiniz)

Kelle paçanın hazırlanışı:

Unu tereyağında kavurarak çorbanın yapımına başlıyoruz.

Çırpma teli yardımıyla suyunu azar azar ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.

Bir kasenin içinde yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu çırpıyoruz.

Kaynayan sudan da bir kepçe ilave edip tencereye azar azar ve çırparak döküyoruz.

Haşlanıp ayıklanmış kelle etini ve ezilmiş sarımsağı ilave edip bir iki taşım kaynatıyoruz,

son olarak tuzunu ilave ediyoruz. Ve lokantada içtiğiniz kelle paçayı aratmayacak çorbanız hazır. Afiyet olsun.

Sarımsakları yeşerten hata Ankaralı köylü kadınların sır gibi sakladığı yöntem ortaya çıktı…

SARIMSAK SOSU NASIL YAPILIR?

Kelle paça yemeği, genellikle sarımsaklı sos ile servis edilen bir yemektir. Sarımsaklı sos, yemeğe yoğun bir lezzet katar ve genellikle ekşi ve baharatlı bir tat içerir. İşte sarımsaklı sos yapmak için basit bir tarif:

Malzemeler:

- 8-10 diş sarımsak (isteğe bağlı olarak miktarı artırabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı olarak miktarı artırabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi veya limon suyu
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Taze maydanoz veya dereotu (isteğe bağlı olarak garnitür olarak)

Yapılışı:

1. Sarımsakları soyun ve ince dilimler halinde doğrayın veya rendeleyin.

2. Doğranmış sarımsakları geniş bir kaseye alın.

3. Üzerine tuz, pul biber, nar ekşisi veya limon suyu ve sızma zeytinyağını ekleyin.

4. Malzemeleri iyice karıştırın, böylece sarımsaklı sos homojen bir kıvam kazansın.

5. Sosunuzu bir süre bekletmek, sarımsakların baharat ve limon tadını daha iyi almasını sağlar. Bu nedenle, sosu yapar yapmaz hemen kullanabilirsiniz, ancak biraz dinlendirmek daha lezzetli olmasına yardımcı olacaktır.

6. Servis sırasında kelle paça yemeğinizin yanına sarımsaklı sosu ekleyin ve dilerseniz taze maydanoz veya dereotu ile süsleyin.

Bu sarımsaklı sos, kelle paça yemeğine lezzet katmak için mükemmel bir seçenektir. Baharatlı ve ekşi tadı ile kelle paça ile harika bir uyum sağlar.

CANAN KARATAY'DAN KELLE PAÇA ÖNERİSİ

Özellikle beslenme ile ilgili yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, kelle paça ile ilgili yaptığı değerlendirmelerle dikkat çekti. Karatay kelle paça için "O kadar süperdir ki bizim gibi bütün yaşlıların ağrılarını giderir. Diz ağrısı, kalça ağrısı, bel ağrısı. Kışın hastalıkları önler. Corona virüsü önler. Corona virüsü ve diğer, bütün virüsler aynıdır zaten. Farklı bir virüs değil. Mangalda kül bırakmıyorlar ama vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman hiçbir virüs hastalandırmaz sizi. Onun için sabah akşam kelle paçayı yemeyi ihmal etmeyiniz" şeklinde bir açıklama yaptı. 

Kaynak: nefisyemektarifleri.com * hakimiyet.com

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme