• Haberler
  • Sağlık
  • Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Gerekli? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!

Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Gerekli? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!

Soğuk kış aylarıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırık ve boğaz ağrısı gibi sorunlar hepimizin karşılaştığı durumlar arasında.

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ece Gürol Kars, bu mevsimde sıkça sorulan soruları yanılıyor. İşte sinüzite dair tüm merak edilenler…

Sinüsler; yanak, alın ve burun çevresinde bulunan hava dolu kemik boşluklardır. Mukozayla kaplı bu boşluklar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak tıkanabilir ve içlerinde iltihap birikmesine neden olabilir. İşte bu duruma da sinüzit adı verilmektedir. Sinüzit, 4-5 günden uzun süren veya ilk günlerde düzelip sonra tekrar artan burun akıntısı, geniz akıntısı, koku kaybı, burun tıkanıklığı ve yüzde dolgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Baş öne eğildiğinde alın ve yanaklarda basınç hissi olabilir. Ses değişiklikleri de sık rastlanan bir şikayettir. Eğer 7 günü aşan halsizlik, ateş, burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku kaybı, yüzde dolgunluk gibi belirtileriniz varsa doktora başvurmalısınız. Burun akıntısı renginin sarı/yeşile dönmesi de dikkat çeken bir durumdur. Sadece baş ağrısı varsa ve burunla ilgili şikayetleriniz yoksa sinüzit olasılığınız düşük olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Doktor tarafından uygun görülen hastalara semptomatik tedavi ve antibiyotik tedavisi önerilir. Aynı zamanda tuzlu su ile burun yıkamak da önemlidir. 12 haftadan uzun süren kronik sinüzit durumlarında ise uygun görüntüleme sonrası sinüzit ameliyatı düşünülebilir. Tedavi süresince düzenli ilaç kullanımı, sigara ve dumanlardan uzak durmak önemlidir. Hekim tarafından önerilmeyen damla ve spreyler kullanılmamalıdır. Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise sinüzitin bulaşıcı olabileceği ve bu nedenle yakın temasın sınırlandırılması gerektiğidir.

Bakmadan Geçme