Ahmet Turan

Büyükşehirin Projeleri Yarışacak

Ahmet Turan

Bu yıl Konya’nın, kültür ve turizm projeleri yarışacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Modeli Belediyeciliğin kültür ve turizm alanındaki projelerini tanıttı.
Konya’yı; tarihin köklü izlerini taşıyan, asırlardır barışın, huzurun ve hoşgörünün mayası olmasının yanında, her dönemde en önemli merkezlerden birisi olarak anlatırken; dünyanın en eski şehri Çatalhöyük’le başlayan yolculuğun on bin yıldır aralıksız sürdüğünü kaydeden Uğur başkanın Konya ile ilgili ifadeleri aynen şöyle:
Beşiklik ettiği her bir medeniyetin kadim değerlerini yansıtan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şems-i Tebrîzî, Sadreddin-i Konevi ve Nasreddin Hoca gibi âlimlerin manevi iklimiyle sarıp sarmaladığı bir şehirde yaşıyoruz. 
Türk-İslam medeniyetine liderlik eden Anadolu Selçuklularının 200 yıl boyunca Dârü’l-Mülk Konya'yı yalnızca idari bir başkent değil; ilimin, bilimin, kültür ve sanatın da başkenti haline getirdiklerini de her halde tüm dünya hatırlıyordur.
Sahip olduğumuz bu birikim Konya’mızın adeta açık hava müzesi olmasını sağladı. Bugün bütün bu değerlere aynı anda sahip olmak, her bir Konyalı hemşehrimiz için büyük gurur kaynağıdır.
Şimdi Konya ya dönüp bir bakalım: 
Kültürümüzden neleri yaşatıyoruz. Sadece birkaçını sayalım.
Kandil geceleri dolu dolu, cıvıl cıvıl yaşatılıyor mu?
Evet.
Çocuklarımızın en neşeli günlerinden olan ve başka hiçbir ilde olmayan ‘Şivlilik’ yaşatılıyor mu?
Evet. 
Hatta Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri de çok destek veriyor.
Mezarlık ziyaretleri, Cuma buluşmaları, bayramlaşmalar, ev ziyaretleri, şehrimize dışardan gelen öğrencilerin kaynaşması için özel programlar ve ikramlar yapıyor mu?
Evet
Tarihi binaların restorasyonları, bakım ve onarımları yapılıyor mu?
Evet.
Birçok ilde olmayan Tatlı Su Çeşmelerimiz her mahalle de şırıl şırıl akıyor mu?
Evet.
Hatta her mahallenin birçok sokağında akıyor.
BİLGEHANE”ler dershane gibi, KOMEK’ler meslek okulu gibi çalışıyor mu?
Evet.
Alâeddin Tepesi’ndeki tarihi mirası gün yüzüne çıkarmak için geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.
Bu bölgenin mekânsal potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla ulusal çapta bir proje yarışması da düzenlendi.
Şehir merkezindeki tarihi alanların etrafını açma ve daha kolay ziyaret edilebilir hale getirilmesi için Kültür Aksları oluşturma çalışmaları devam ediyor.
Mevlâna Meydanı'ndan Alâeddin Tepesi'ne kadar kültürel bir aks oluşturma projesi kapsamında; cadde üzerinde büyük bir çevre düzenleme ve yenileme çalışması yapılacak. Bölge üzerindeki tüm donatılar caddenin kimliğine uygun olarak yenilenecek.
Diğerlerine girmeyelim.
Demek ki kültürümüzden gelenlerin hepsi yaşatılıyor. İşte Turizm de kültürün bir parçası.
Hatta olmazsa olmazı
Kültürün olmadığı yerde turizm yalın kalır.
Büyükşehir Belediyesi kültürün yaşatılması ve turizm için onlarca proje hazırlamış.
Bu yıl Mevlâna Hazretleri’nin vuslatının 750. yıl dönümü sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 2023’ün “Mevlâna Yılı” ilan edildi.
Uğur başkan, ‘Mevlâna Yılı’ ile ilgili olarak da şu mesajı verdi.
“Mevlâna Hazretleri’nin evrensel mesajını çok daha geniş alanlara yayma fırsatı bulacağımız bu gelişme hepimizi çok sevindirdi. Konya’mıza da oldukça önemli katkıları olacak bu güzel müjde için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bizler de 2023 yılında Mevlâna Hazretleri’nin manevi iklimini daha çok hissedeceğimiz kültürel çalışmalara ağırlık vereceğiz.”
Konya bizim şehrimiz.
Kültürümüz için, turizm için ne yapılırsa, neler yapılırsa destekleriz.

Yazarın Diğer Yazıları