Ahmet Turan

Konya Şeker Taşınıyor

Ahmet Turan

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, önemli bir sorun olmaması durumunda Konya Şeker’in iki yıl içerisinde Altınekin- Cihanbeyli arasındaki alana taşınacağını söyledi.
Uzun bir aradan sonra önceki gün akşam basın mensupları ile buluşan Başkan Erkoyuncu, yine aynı samimiyetiyle Konya Şeker ile Soma ve Kangal Termik Santrali hakkında bilgileri paylaştı.
Daha açık bir ifadeyle Ramazan Erkoyuncu başkan üç ayrı işletmeyle ilgili; “Şeker de iyiyiz. Ama döviz borçlanması yüzünden termik santrallerde sıkıntılıyız. Yanlış anlaşılmasın çaresiz de değiliz” diyerek mesajını net verdi.
Başkan, toplantıya katılanlar ve merak edenler için bence, gayet anlaşılır bir cümle kurdu.
Eğip bükmeden, kıvırıp çevirmeden söyleyeceğini söyledi.
Daha açığı “Ürettiğimiz elektrik enerjisinde tavan fiyat uygulanan Termik, bizi yoruyor” demek istedi.
Taşınmadan ziyade yeni kurulacak fabrikanın bilgilerini paylaşacam. Ama önce Başkan Erkoyuncu’nun Soma ve Kangal Termik Santrali ile ilgili verdiği bilgileri aktarayım.
Bu iki santrale şekerden 500 milyon dolar aktarmışız. Öyle olunca gıda yatırımlarımız zayıfladı.
Ürettiğimiz enerjide tavan fiyat uygulaması var. Bu yüzden 6 milyarımız havuza gitti. Biz bu parayla iki taksit öderdik.
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile görüşüyoruz. Aynı anlayışı TKİ’den bekliyoruz. Kömür fiyatında indirim istiyoruz.
Santraller döviz borçlanarak alınmış. Epey ödememiz oldu. Ama döviz fiyatının artması ödemelerimizi gölgede bırakıyor. Kalan borcumuzun TL’ye çevrilmesi için görüşmeler yapıyoruz. Görüşmelerden umutluyuz. Çünkü başka çaremiz yok.
1 milyar 100 milyon dolar enerjide borcumuz vardı. Borçlarda Soma Termik Santrali yapılandı, Kangal Termik Santrali ise yapılanma sürecinde. Bankalarla uzun süredir görüşüyorduk. Depremden dolayı görüşmelerimiz ötelendi. Bu ötelenme inşallah hayırlı olur.

İki santralde de teknoloji iyileştirmesi ve filtre yatırımları yapılacak. 
Bu da ayrı bir yük.
Gelelim Konya Şeker’in taşınmasına.
Taşınmadan ziyade yeni fabrika kurulması demek daha doğru olacak.
Altınekin-Cihanbeyli arasında kurulacak fabrikanın arsası alınmış. Yatırım için tüm işlemler tamamlanmış. Ancak, üretimde tasarruf sağlamak için yakıt dahil tüm alanlarda yeni teknoloji tercih edileceği için mevcut fabrikanın en fazla yüzde 15’lik bölümü taşınacak. 
Yatırımlardan ve borç ödemelerinden dolayı gıdada Karapınar Bulgur ile Sarıoğlan içecek tesisleri beklemeye alınacak. 
Ramazan başkan, mevcut arsa ve yeni yatırımla ilgili çok destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti.
Konya Şeker binlerce çiftçinin umut ışığı.
TORKU sadece bir isim değil, sınırları aşan bir marka
Yatırımlar heyecan verirken, borçların da ödenebileceğinin mesajını veriyor.
Ramazan başkan ve ekibine kolaylıklar diliyoruz
Bu işi başaracaklarına da gönülden inanıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları