Kerim Küçüksarı

Belediye Başkanlığı Yarışı Başladı!

Kerim Küçüksarı

Genelden özele doğru gidersek son yıllarda Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan yapmış olduğu çıkışlarla takdirleri üzerine toplayan genç bir lider. Genel Başkanların yaş ortalamasına bakar ve başkanları yaşı itibari ile değerlendirirsek te, Fatih Erbakan Türkiye’nin gelecek 20 yılında var olacak bir lider. Diğer liderlerin birçoğu yaşı itibari ile ya önümüzdeki beş yıl içerisinde yapılacak seçimlerde ya da bir sonraki seçimlerde muhtemelen siyaset sahnesinde olmayacak. Bu sebeptendir ki milli ve manevi değerlerin korunması, milletimizin rafah içerisinde yaşaması ve Türkiye’nin bekası için yeni liderlerin yetişmesi gerekir.

Bu yönü ile değerlendirdiğimizde Fatih Erbakan, genç ve donanımlı olması nedeni ile, rahmetli Muhsin Başkan ve Erbakan Hoca gibi “anlaşılma sorunu” yaşayan da bir lider! Adalet, eğitim, ağır sanayi, kültür-sanat, turizm, şehircilik ve daha pek çok konuda projeleri olan, Türkiye’nin yarınlarını ve bekasını düşünen donanımlı biri. Kendisine imkân ve fırsat verilmesi halinde Türkiye toplumunu refah içerisinde yaşatmak için çok çalışacak bir başkan. Kadrolarını da kendine göre seçiyor!

Yerel seçimlerde en fazla oyunu artıracak parti de muhtemelen Yeniden Refah Partisi olacak. Açıkladığı belediye başkan adaylarına baktığımda kazanması halinde şehirlerine önemli hizmetleri dokunacak nitelikteki donanımlı insanlar tercih edilmiş. Bu durum bana Refah Partisinin 1989 seçimlerindeki çıkışını hatırlattı. Bu sefer de bu çıkışı Yeniden Refah Partisi yakalayacak gibi görünüyor.

Yeniden Refah Partisinin de en büyük çıkmazı, söylemlerini ve projelerini tanıtmakta çok zayıf kalmasıdır. Dijital medyanın bu kadar geliştiği, hemen hemen her bir seçmenin elinde akıllı telefon olduğu bir zaman diliminde “dijital miting” yapamıyor olmasıdır. Tabi bu durumda kendilerinin bileceği bir iştir diyelim burayı noktalayalım! 

Ereğli’de de Belediye Başkanlığı Yarışı Başladı!

Ereğli’de partiler adaylarını açıkladı ve seçim çalışmaları başladı. Adayların her biri ayrı ayrı değerli ancak toplumdaki karşılıklarına baktığımızda seçimler iki aday arasında geçecek görünüyor. Her iki adayda Cumhur İttifakının bileşeni demekte de bir sakınca yok. Bir tarafta son bir defa daha seçilmek isteyen Milliyetçi Hareket Partisinin Adayı ve Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, diğer tarafta önceki dönem Belediye Başkanı Yeniden Refah Partisinin adayı Özkan Özgüven.

Bu anlamda seçim çalışmaları da hızlandı. Ziyaretler, basın toplantıları başladı. 

Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı olan Hüseyin Oprukçu’nın seçimler için çalıştığı danışmanına bir konuyu hatırlatmak isterim. O da şudur ki “Fazla olan her şey zararlıdır.” Yollar, sokaklar, orta refüjler, direkler, billboardlar, ağaçların dipleri, elektrik direkleri dahil boş yer kalmamış, Başkan Oprukçu’nun afişleri asılmış. Diğer adayların bırakın afişi, fotoğrafını asacağı yer kalmamış! Siyasal iletişimde bunun anlamı “beni duyun anlamında bağırmaktır!”. Bu memlekette beş yıl belediye başkanlığı yapmış birinin kendini duyurmak için bağırmaya ihtiyacı var mıdır? Aynı zamanda Organize Sanayinin de yönetiminde söz sahibi olan Oprukçu’nun, Ereğli’nin kalkınması için son beş yılda verdiği mücadeleyi anlatmanız yeterlidir. Hangi projeler hayata geçmiş, bir önceki seçim vaatlerinden hangileri tamamlanmış, Ereğli’de işsizliğin azaltılması için OSB’ye hangi firmalar davet edilmiş onları anlatın. Siyasal iletişimin en önemli kuralı önceki beş yılını anlatamayan, sonraki beş yılda ne yapacağını anlatamaz. Kıymetli danışmana önerim Başkan’a tepkilere neden olacak davranışlardan kaçının derim.

Yeniden Refah Partisinin adayı Özkan Özgüven’de, adaylığı açıklandıktan sonra bir basın toplantısı yaptı ve Belediye Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Hüseyin Opruçu’ya yüklendi. Adaylık sürecinde çok iddialı olduğunu, Ereğli’ye hizmet edeceğini ortaya koydu.

Bu dönemde AK Partiden bir adayın çıkmamış olması adayların lehine oldu. AK Parti seçmeni bu dönem kendisine yakın gördüğü, kendi partisinden olmasa da Ereğli’ye bihakkın hizmet edecek adayı destekleyecek.

Belediye Başkan adayları ve teşkilatlar Seçim günü olan 31 Mart’a kadar; gelmeyene gidecek, küskünleri barıştıracak, sevmeyeni sevdirecek, her eve, her işyerine girecek. Mahalle ve köylerde kalbini kazanmadık kimse bırakmayacaklar. 

Bu seçime en büyük etki kararsızlarda olacak!

Şüphesiz her partinin bir tabanı var. Bu tabanı ikna etsen de etmesen de tuttuğu partiden başkasına oy vermez. Seçimlerin kaderini ise kararsızlar belirler. İçinde bulunduğumuz konjonktürde ciddi bir kararsız kitlenin varlığı da yadsınamaz. Sandığa ditmeyeceğim diyorlar. 

Sahaya inen başkan adayları bu kararsız kitleyi ikna edip kendi tarafına çevirebilecek mi? Seçmen Ereğliye hizmeti yaparsa Özgüven mi yapar diyecek yoksa Oprukçu mu yapar diyecek? zaman içerisinde göreceğiz.

Her iki başkan da “siyasetin sokakta yapıldığını ve seçimin sandıkta kazanıldığını biliyor.” Her iki başkan adayı da Ereğli’yi il yapacak potansiyele sahip. Karar Ereğli halkının olacak.

Yazarın Diğer Yazıları