
Süt kardeşliği var da kan kardeşliği de var mı?
Mehmet Kaçar
Adam şunu savunuyor, “süt kardeşliği varsa, kan kardeşliği de var” zira, süt insanı besliyorsa, kanda besliyor diyerek kan kardeşliğinin olduğunu savunuyor ve bu şahıslara bunun yanlışlığını anlatma imkanı dahi bulamıyorsun. Bu yazımızda bu konuyu anlatmaya çalışacağız. Evet “dinimize göre süt kardeşliği var amma kan kardeşliği diye bir konu yoktur.” Yani kan kardeşliği diye bir konu dinen yoktur. İnsanlar kendi aralarında biz kan kardeşiyiz diyerek dinen olmayan bir konuyu varmış gibi gösteriyorlar. Bu da cahillikten başka bir şey değildir.
Kendilerini kan kardeşi olacak kimseler genellikle parmak, el ya da ön kol kısmında küçük bir kesik oluşturur ve kişiler bu kesikleri birbirine bastırırlar veya emerek kanlarını içerler. Bu, kan kardeşlerinden birinin kanının diğerinin damarlarında akmasına dayanan bir fikirdir. Fakat bu hadise, kan yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle de tıbben çok riskli bir durumdur.
Bulaşıcı hastalıkları otomatikman kan yoluyla bulaştırmış oluyorlar.
Oysa, kan hısımlığı halk arasında karabalık olarak nitelenmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre belli bir dereceye kadar yakın olan akrabaların evlenmesinde kesin evlenme engeli konulmuştur. Yakın akrabaların evlenmesine yönelik konulan evlenme yasağını veya engeli tıbben hem de ahlaken gerekli olan bir zorunluluktur.
Kan kardeşliğini dinen caiz mi?
Halk gelenek ve inanışları arasında yer edinmiş olan birbirinin kanını içmek, yalamak veya elinin üzerinde karıştırmak suretiyle iki kişi arasında kan kardeşliği kurulduğu şeklinde bulunan inancın İslâm dininde herhangi bir dayanağı yoktur.
Kan kardeşliği dinen helal mi?
Tarihi bir geçmişi olan kan kardeşliği âdetinin İslâm dininde bir temeli yoktur; din açısından bir mana taşımaz. Hatta kan haram kılındığı için hayati bir zaruret olmadıkça, onu yalamak veya içmek haramdır. Kur’an-ı Kerim’de “Leş, kan, domuz eti” haram kılınmıştır.
Kan kardeşliği nasıl bozulur?
“Zaman içerisinde verilen kan kardeşliği sözleri yerine getirilmediğinde ya da beklenmeyen bir nedenle bu iki kişi araları iyi gitmediğinde kan kardeşliği bozulur.”
Kan almak huy değiştirir mi? Bazı Üniversite araştırmalarından elde edilen verilere göre (Cenevre Üniversitesi), kan naklinin ardından bazı alıcıların ruh hallerinde, davranışlarında ve hatta anılarında değişiklikler olduğu anlaşılmıştır.
Kan yemini ne anlama gelir? Bazı iklimsel bölgelerde kan paktı aynı zamanda “kan yemini” olarak da adlandırılır. Kan yemini, “iki veya daha fazla kişinin törensel olarak birbirlerinin kanını kullandıkları veya değiştirdikleri bir yemindir.”
Kan kardeşi ne oluyor? Kan kardeşi, doğuştan akraba olmayan ve birbirlerine sadakat yemini etmiş iki veya daha fazla kişiyi ifade edebilir.
Ahiret bacısı ne anlama gelir? Ahiretlik kardeşliği, iki Müslümanın arasında gerçekleşen Allah rızası için, dünyada ve ahrette birbirlerine yardımcı olmak ve dua etmek üzere kurulan kardeşlik, dostluk anlamına gelen ahret kardeşliğine Anadolu’da “ahretlik” adı da verilmektedir.
Ahiretlik nasıl olur? Bu tören sırasında öncelikle Kur’an okunur. Kur’an’ın üzerine konulan sudan her iki kadın da birer kez yudumladıktan sonra birbirlerine hediye verirler. Böylece ömür boyu süren ahret kardeşliği gerçekleşmiş olur. Bunların dinen bir hükmü yoktur.