Mükremin Kızılca

Altı Şubat 2023 Depremi

Mükremin Kızılca

Altı Şubat 2023 Sabaha karşı saat dördü çeyrek geçe yüz yılın depremi ve afetiyle uyandı ülkemiz.

Art arda iki büyük deprem (Kahramanmaraş Pazarcık 7.7, Kahramanmaraş Elbistan 7.6) sonucunda Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilste binlerce bina yerle bir oldu. 

Bu büyük afet üzerine bir hafta ulusal yas ilan edildi, okulların ara tatili de bir hafta uzatıldı. Ayrıca çok yerinde olarak bölgede 14 Mayıs 2023’e kadar olağanüstü hal ilan edildi. 
 
Anadolu’nun güney bölgesinde yer alan on vilayetimizde bu gün sabah itibariyle (09.02.2032) yedi bin bina yerle bir olmuş görünüyor. Ölü sayımız on beş bin civarında, yaralılarımızın sayısı yetmiş binden fazla. İnşallah bu sayılarda kalır diyor ölenlerimize Allahtan rahmet acılı ailelerine ve milletimize de emir ve hüküm Allah’tandır diyoruz. 

Deprem saatinde uyananlar uyandı ama on binlerce insanın üstünde kat kat beton yığınları vardı, çoğu uyanamadı yeni hayata, uyananlar da kurtarılmayı beklemeye başladılar.

Yeni güne uyananlar ve uyanamayanlar deyince aklıma gelen ayet-i kerimeyi hatırlatmak istiyorum:

“Allah, (ölen) insanların ruhlarını öldüklerinde, ölmeyenlerinkini de uykularında alır. Ölümüne hükmettiklerinin ruhlarını tutar, diğerlerini belli bir süreye (ömürlerinin sonuna) kadar bırakır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Zümer 42)

Onları kurtarmak için on binlerce Anadolu insanı yığıldı yıkıkların başına. Afad, Umke, Akut, Kızılay ve daha nice özel ve tüzel kuruluşlar dernekler, vakıflar seferber oldular bir can kurtarmak için. Mesela Konya BB ile İstanbul BB itfaiye araçların İskenderun liman yangınına beraber müdahale ettiler. 

En büyük gücümüz TSK da altığı emirle bütün nefer ve komutanlarıyla enkazlara koştu. 

Türkiye’nin en ücra yerlerinden bile insanlar kurtarma ekipleri, kömür işçileri, doktorlar, sağlıkçılar bölgeye koştular. Her yerden tırlar yardım malzemesi taşımaya devam ediyor. DSÖ, BM ve birçok ülke birinci derecede afet bölgesine maddi ve manevi yardımda yarıştılar. 

Muhalefet partilerimiz ve iktidar partilerimiz oradaydı. Bütün belediyelerimiz ekipleriyle geldiler. Cumhurbaşkanımız İyi Parti başkanı Meral Akşener’le görüştü. CHP başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun da gittiği bölgede Cumhurbaşkanıyla görüşmelerini ne kadar isterdik. 

Burada, muhalefetin iktidara bravo denmesini kimse beklemez ama en azından zamana dayalı olumsuzlukları abartarak kamuoyunun moralinin bozulmaması gerekirdi.

Bir de şu pencereden bakın neler göreceğiz! On katlı bir bina göçüyor, kırk tane daire üst üste abanıyor, birbirine giriyor, yapışıyor. Bu kırk dairenin içinde bulunan 150 - 200 insanımız yüzlerce tonluk demir ve beton arasına sıkışıyor. Şimdi iş makinaları bu binaya gelince hemen kepçe daldırılabilir mi? Hemen altında uzanmış, kısılmış insanlar yatıyor, gelişi, güzel kepçe, kürek ve kazma sallanabilir mi? asla, önce bir düşüneceksin bu kepçenin dişleri hemen aşağıda bir insanın bedenin saplanabilir mi diye, değil mi?

İşin başında deprem kurtarma ekiplerimiz ve kurumlarımız bence krizi gayet iyi yönetiyorlar, Allah onlardan razı olsun, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin! 

Altı Şubat 2023 Depremi

Türkiye’min onda biri yıkıldı
Bütün tatlar ümüğüme takıldı
Seferberlik meşalesi yakıldı
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Çekmeyelim hiç yukarı aşağı
Anadolu tam bir deprem kuşağı
Seferberiz tüm oğlanı uşağı
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Hem kış hem kara kış hem de gecede
Anlatılmaz acı, sözde, hecede
Bir ahın dumanı tüter bacada
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Anadolu yasta, Türkiye yasta
Her yer hasta hane ve herkes hasta
Deprem hissedildi, Mısır’da Fas’ta
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Artık zayıf bina haramdır bize
Kalkalım ayağa, gelelim dize
Bırakılmaz bu iş, seneye, güze
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Devletimiz güçlü, milletim güçlü
İmanla beraber muhteşem üçlü
Kulların samimi, ihlaslı, içli
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Yazarın Diğer Yazıları