Mükremin Kızılca

Deprem

Mükremin Kızılca

Altı Şubat 2023 sabaha karşı saat dörtte Anadolu’nun güneyinde yer alan on ilimizde 7.7’lik büyük bir deprem meydana geldi. Aynı büyüklükte dokuz saat sonra bir deprem daha oldu. 

Depremin ana üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesiydi. Bu deprem aynı anda bütün Türkiye’de de hissedildi. Komşu ülkeler Suriye, Lübnan, Irak, Mısır ve İran’da da yıkımlara neden oldu. Suriye komşumuzda binlerce kişi öldü. 

Şükürler olsun ki güçlü bir devletimiz, emniyetimiz ve ordumuz var. Tek vücut olan halkımız var, hepsi sahadalar ve yıkılan binaların enkazından canlı kurtarma peşindeler. Allah bu millete ve devletimize zeval vermesin! 

Deprem dünyanın her tarafında meydana gelen bir tabii – doğal afettir. Ancak çok katlı binalardan oluşan kentlerde yıkımı da çok olmaktadır. Bunun için binalar en azından sekiz büyüklüğündeki depreme dayanıklı inşa edilmelidir. Mesela herkesin bildiği şudur ki: bir deprem ülkesi olan Japonya, sağlam bina inşası yoluyla en büyük depremleri çok az sayıda insani zayiatla atlatabilmektedir. 

Son yıllarda Türkiye’mizde de yapı denetim sistemi geliştirilerek bu konumun yakalanması için harekete geçilmiştir. Ancak daha önceden yapılan yüz binlerce konut bulunmaktadır. Bu yapıların da depreme dayanıklı hale getirilmesi için yer yer çalışmalar sürse de yer altı hareketleri zamanı gelince yeryüzünü oynatarak büyük zelzelelere yol açmaktadır. Yeraltı fay hatlarının hareket saati bilinmediğinden bizim bir an önce depreme dayanıklılığı yakalamamız elzemdir. 

Ülkemizi yasa boğan ve dünyadan yardım talebini de içeren dördüncü dereceden alarm verilen son deprem hem gece hem kış hem kar yağıyor hem de uyku saatinde meydana gelmesi beşeri, maddi ve manevi çok büyük zayiata neden olmuştur. 

Binlerce bina yıkıldı, binlerce Müslüman kardeşimiz vefat etti. Vefat edenlere Allahtan rahmet yakınlarına ve büyük Türk milletine de hüküm ve emir Allahtan, diyoruz.

Allah cc resulü yüce peygamberimiz “Allah’ım ani fücceten ölümden sana sığınırım” buyuruyorlar ve bu duasını her gün tekrar ederlerdi. 

Cenab-ı Hak zelzele yani depremle alakalı şu ayetleri inzal buyurmuştur: 

“Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Çünkü kıyamet sarsıntısı çok büyük bir şeydir. Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzirmekte olduğu çocuğundan geçer ve her hamile kadın da karnındaki çocuğunu düşürür. 

İnsanları sarhoş görürsün; hâlbuki onlar sarhoş değillerdir. Ne var ki Allah’ın azabı çok şiddetlidir.” (Hac 1-2)

Zilzal / Deprem Suresi  

Yer o yaman sarsıntı ile sarsıldığı,
Yer, içindeki ağırlıkları çıkarıp dışarı attığı,
Ve insan: "Ona ne oluyor?" dediği zaman.
O gün yer, bütün haberlerini anlatır.
Çünkü Rabbin ona vahyetmiştir.
O gün insanlar, amellerinin karşılığı kendilerine gösterilmek üzere bölük bölük çıkacaklardır.
Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir.
Her kim, zerre kadar şer işlemişse onu görecektir. (Zilzal 1-8) 

Zelzele

Hem kış hem kara kış hem de gecede
Anlatılmaz acı sözde, hecede
Bir ahın dumanı tüter bacada
Sübhanallah Sübhanallah Allah’ım!

Eğer verir isek bizler el ele
Ne afet kar eder, ne de zelzele
Kardeşlik elini uzat, gel hele
Ne yaparsak meleklerce yazılır.

İster bir uyarı, ister bir tekdir
Bilimsel sebeple İlahi takdir
Boynumuz büküktür hepsi de haktır
Deprem önce hayvanlarca sezilir.

Kâfire de olur, Müslümana da
Bir Türkiye ise bir de Kanada
Neden hiç hasar yok sağlam binada?
Demek ki tedbirle takdir bozulur!

Yazarın Diğer Yazıları