Mükremin Kızılca

İbn-i Batuta Karaman'da /1333 

Mükremin Kızılca

Konya’dan sonra Larende şehrine doğru yola koyulduk. 

Larende, suyu ve bahçeleri bol, güzel bir şehirdir.

Sultanı, Melik, Karaman oğlu Bedrettin’dir. Kendisinden önceki Sultan, kardeşi Musa Beydir. 

Musa Bey, Memluk sultanı Nasır’ın Mısırda misafiri olduğu sırada emirlik teklifini kabul etmiyor. Nasır da ona birçok lütuf ve ihsanda bulunuyor. 

Sultan Nâsır,  bir emir komutası altında Larende’ye asker gönderiyor. Ancak bu Memluk askerleri, Bedrettin Bey tarafından hezimete uğratıldıktan sonra, Bedrettin Bey, memleketinin başında sultan olup düzenini kuruyor.

Sultan Bedrettin ile Larende girişinde karşılaştık. Biz Konya’dan gelirken o da avdan dönüyordu. 

Onunla karşılaşınca binitimden indim ve ona selam verdim, o da atından inip selamımı aldı.

Bu memleketlerde bir sultan karşısında bir yolcu atından inerse sultan da inermiş, bu durumda misafire olağanüstü ikramda bulunulurmuş. Ama binitinden inmeden selam verirse bu hiç iyi sayılmazmış, bu durumda misafirin işi hiç iyi olmaz, gereken hizmeti görmezmiş. Benim başımdan bu tarz bir durum da geçti ileride anlatacağım.

Sultan Bedrettin’le selamlaştıktan sonra tekrar atlarımıza bindik. Bana hal hatır sordu, sohbet ederek beraberce şehre girdik. 

Bana, en güzel surette ikram ve izzette bulunulması yolunda görevlilere emir verdi. Bize her öğün gümüş kaplarda bol yemekler, tatlılar ve meyveler gönderdi. 

Ayrıca aydınlanmak için mum da verdi. Larende’den ayrılırken elbise, binit ve gıda takviyesi yaptı. Buradan Aksaray’a doğru yola koyulduk. 

İbn-i Batuta Özgeçmişi

İbn-i Batuta 1304 senesinde Cebeli Tarık boğazının Fas yakasında Tanca kentinde doğdu. 1324 yılında yirmi yaşına gelince başladığı dünya turu 1354 yılına kadar yaklaşık otuz yıl sürdü. 

Bu zaman zarfında Afrika ve Asya ülkelerinin o zaman bilinenlerinin hepsini gezdi, bazı Avrupa ülkelerini de dolaştı. Seyahatinin ilk yıllarını hac yaparak başladı. 

1356 yılında Berberi devleti, Marini Sultanının emriyle anılarını yazdı. Kalan ömrünü kadı olarak Fas’ta geçirdi ve 1377 yılında vefat etti. Doğduğu Tanca kentinde türbesi vardır. 

(Rihletü İbn-i Batuta / İbn-i Batuta Seyahatnamesi S 20 - 300 – 301 Baskı: Daru İhya-i Ulum Beyrut 1987  / Arapçadan Çeviri: Mükremin Kızılca)

Yazarın Diğer Yazıları