Mükremin Kızılca

Kuş Çeşitlerimiz Nereye Gitti?

Mükremin Kızılca

Bundan 50-60 yıl önce hatta 40 yıl önce bölgemizde onlarca çeşit kuş türü vardı. 

Bu kuş türleri popülasyon olarak da kalabalıktı mesela 1960l'ı 70'li yıllarda her ağaçta neredeyse bir kuş yuvası görülürdü.

Oysa şimdi kuş nüfusu yok olma derecesinde azalmış çeşit çeşit kuşlarımızın cıvıltıları beldelerimizden uzaklaşmış neredeyse onları görmek için özel kuş cennetlerine ya da kuş dükkanlarına gitmemiz gerekecek.

Tabii dengeler devamlı insan eliyle bozulur ya da düzelir!

İklim değişiklikleri aşırı sıcaklar aşırı soğuklar dengesiz durumlar hep insan eliyle yapılan çalışmalar sebebiyledir. nitekim kur'an-ı Kerim'de insanların kendi sebebiyet verdikleri çalışmalardan dolayı denizlerde ve karada bozulmalar dengesizlikler ortaya çıkmıştır,
buyurulmaktadır.

"İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah -dönüş yapsınlar diye- işlediklerinin bir kısmını onlara ¬tattırıyor." (Rum 41)

Bütün yurdumuzda olduğu gibi su tasarrufuna matuf olarak sular Taşeli bölgesinde Ermenek güneyyurt Kazancı Sarıveliler ve başyayla'da da borulara alınmış olduğundan kurtlar kuşlar böcekler yılanlar çıyanlar ve daha nice canlılar susuzluktan nüfusunu kaybetmekle karşı karşıyadır.

Borulara suyu almadığımız takdirde büyük su zayiatlarının olacağı muhakkaktır ancak bu durumda da yani boruları aldığımızda da canlıların su ihtiyacı için formüller düşünmeliyiz.

Mesela her vatandaş havlusunun bir köşesine boş bir kaba su dökerek başta kuşlarımız ve yarı evcil serçelerimiz olmak üzere sulanmalarına yardımcı olabilir.

Bunun herkes tarafından yapılsa bile yeterli olamayacağı muhakkaktır bu eksikliğin tamamlanması için belediyelerimiz de kolları sıvayarak meralarındaki belde dışındaki civarındaki müavir alanlardaki belli noktalara su kaklıkları oluşturarak 15 günde bir veya ayda bir bu kaklıkları suyla doldurup başta kuşlarımız olmak üzere bütün canlıların su ihtiyacını karşılayabilir, bu durum yapıldığı takdirde insan eliyle bozulan tabii denge yine insan eliyle kısmen de olsa onarılmış olacaktır.

İnsan elinin sebep olduğu tüm dünyada beşeri çalışmaların tarımsal faaliyetlerin doğal dengeyi bozmasına sebep olduğu nedenlerden bazıları.

Mesela ilaçlamalar, suların kapalı alanlara alınması insanoğlunun dünyada tek yaşayan kendisiymiş gibi her şeyi çıkarlarına göre ayarlaması idarecilerin devletlerin milletlerin toplumların halkların diğer canlıların haklarına riayette sorumsuz davranmaları gibi daha nice sebepler sayabiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları