10 kişiden 8'i  HPV ile karşılaşıyor 

Toplumda çok yaygın olan HPV'i her 10 kişiden 8'inde görülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz HPV ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olan rahim ağzı kanserinin test ve aşı yoluyla “önlenebilir” olduğuna dikkat çekerek, “HPV aşısı virüs içermez, enfeksiyon yapmaz, felç veya kansere yol açmaz. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara uygulanabilir. Rahim ağzı kanserlerine Human Papilloma Virus (HPV) sebep olmaktadır. Ancak düzenli yapılacak PAP Smear testi ve aşılama ile önlenebilecek bir kanser türüdür” dedi.

"Kadınlarda görülen 2'inci en  yaygın kanser türü"

Dr. Melih Gündüz bu kanserin 15 ila 44 yaş arası kadınlarda görülen, ikinci en yaygın kanser türü olduğunu ifade etti.

HPV’nin farklı türleri bulunduğunu ve bunlardan bazılarının kanser, bazılarının siğil yaptığını ve bazılarının da hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Dr. Gündüz, “HPV’nin düşük ve yüksek riskli türleri vardır. Düşük riskli HPV türleri hem kadınlarda hem de erkeklerde genital bölgede ve anüste siğillere neden olabilir. Genital HPV’nin bazı türleri ise yüksek risklidir, hem kadınlarda hem de erkeklerde kanser ile ilişkilidirler. Bizim hedefimiz kanser ve siğil yapan türleri ile savaşmaktır, aşılama ise yüzde 95-100 oranında bir koruma sağlıyor.” İfadelerini kullandı.

"Kanama yoluyla kendini gösterir"

Dr. Gündüz hastalığa teşhis koyarken dikkate alınması gereken semptonları şu şekilde dile getirdi: "Anormal bir PAP testi sonucu, adet dönemleri arasında ve cinsel ilişki sırasında veya sonrasındaki kanama, menopoz sonrası dönemde kanama, hoş olmayan kokuya sahip vajinal akıntı, seks sırasında da dahil olmak üzere kasıklarda rahatsızlık veya ağrı ile bel ağrısı." 

Dr. Gündüz, rahim ağzı kanserinde radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemin birlikte uygulanabileceğini ifade etti.

Bakmadan Geçme