• Haberler
  • Keşfet
  • Karaman'ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu Atasözünün anlamı nedir? Tarihteki rolü ve ortaya çıkışı...

Karaman'ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu Atasözünün anlamı nedir? Tarihteki rolü ve ortaya çıkışı...

Karaman Koyunu Sonra Çıkar Oyunu, 13. yüzyılda Karamanoğulları Beyliği'nin Moğollar'a karşı yaptığı bir savaş taktiğidir

Karaman Koyunu Sonra Çıkar Oyunu, 13. yüzyılda Karamanoğulları Beyliği'nin Moğollar'a karşı yaptığı bir savaşta kullanılan bir savaş taktiğidir. Bu taktik, Moğol ordusunu yanıltarak kalenin kuşatmasını kaldırmasını sağlamak amacıyla kullanılmıştır.

Olay şöyle gerçekleşmiştir:

Karamanoğlu Mehmed Bey, Moğol ordusunun Karaman'ı kuşattığını öğrenir. Şehirdeki askerler seferdedir ve şehirde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar vardır. Mehmed Bey, şehri savunmak için bir plan yapar.

Bu plana göre, şehirdeki tüm koyunların derileri yüzülür ve askerler bu derileri giyerler. Daha sonra, bu askerler koyun sürüsü içinde kaleye doğru ilerlerler.

Moğol askerleri, koyun sürüsünü görünce, kaleyi kuşatan büyük bir ordunun geldiğini düşünürler. Korkarak kaleyi terk ederler.

Moğol askerleri gittikten sonra, Karamanoğlu askerleri derilerini çıkarırlar ve Moğolları bozguna uğratırlar.

Bu olaydan sonra, "Karaman Koyunu Sonra Çıkar Oyunu" deyimi, dış görünüşe aldanmamayı ifade etmek için kullanılır. Bu deyim, bir kişi ya da işin olağan görünebileceğini, ancak altından neler çıkabileceğinin hiç belli olmadığını, o sonra görünür.

Bu deyim, günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin, bir kişi bir iş hakkında olumlu konuşuyorsa, ancak işin içinden ne çıkacağının belli olmadığı durumlarda, "Bu iş Karaman Koyunu Sonra Çıkar Oyunu gibi" denilebilir.

Bu deyim, Karamanoğulları Beyliği'nin askeri zekâsını ve cesaretini yansıtmaktadır.

Bakmadan Geçme