• Haberler
  • Keşfet
  • Kısır cıvık olduysa çöpe dökmeyin. Çok fazla su alan kısır kurtarma yöntemi

Kısır cıvık olduysa çöpe dökmeyin. Çok fazla su alan kısır kurtarma yöntemi

Kısır hazırlarken cıvık olmamasını sağlamak artık sizin elinizde. Bu yöntemi denediğinizde cıvık kısırın kıvamı asla şaşmayacak

Kısır, Türk mutfağında bulunan geleneksel yaygın bir meze veya salata çeşididir. Kısır, ince bulgurun doğranmış sebzeler, baharatlar ve yeşilliklerle karıştırılmasıyla elde edilir. Söz konusu karışıma çoğunlukla domates salçası, biber salçası, soğan, yeşil soğan, maydanoz, nane, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve baharatlar ilave edilir. İlgili malzemeler homojen kıvama gelene kadar karıştırılarak kısır tamamlanır. Kısır, bilhassa yaz aylarında tercih edilen hafif ve lezzetli bir salatadır.

Farklı meze tabaklarında, ara sıcak olarak ya da ana yemek olarak servis edilebilir. Kısır, sağlıklı ve besleyici bir alternatif olarak da tanınır, çünkü içeriğinde bulgur, sebzeler ve doğal baharatlar yer alır. Aynı zamanda, vejetaryen ve vegan beslenen kişiler için de uygun bir mezedir.

Kısır cıvık olduysa çöpe dökmeyin. Çok fazla su alan kısır kurtarma yöntemi

Ustayemektarifleri.com sitesinde paylaşılan habere göre; Eğer bulgurunuz çok su aldıysa ve şişmediyse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Eklediğiniz suyun sıcak olmasına dikkat edin. Ardından en klasik olacak şekilde içerisine salça ve soğan ilave edip yoğurmaya başlayın.

KISIR TARİFİ YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Nefisyemektarifleri.com'daki tarifte kısır yaparken özen göstermeniz gereken tüm adımlar teker teker anlatıldı.

Kısır Tarifi İçin Malzemeler

6 çay bardağı kısırlık bulgur (köftelik bulgur)
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Domates (yaz domatesi küçük küçük doğranarak eklenebilir, kışın yerine domates salçası ekliyoruz)
1 demet maydanoz
6 dal yeşil soğan
6-7 yaprak taze nane
7-8 yaprak marul
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
1 limon suyu
Yarım çay bardağı nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı


6 çay bardağı kısırlık bulgur derince bir kaba alınır.

Üzerine 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası eklenerek kaşığın arkasıyla salça bulgura yedirilir. 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek aynı şekilde karıştırılır. Dilerseniz salçaları aynı anda ekleyip yedirebilirsiniz.

Üzerine 5 su bardağı kadar sıcak su dökülerek üzerine kapak kapatılır ve yumuşamaya bırakılır.

Bu arada yeşillikler doğranır. Suyu çekip yumuşayan bulgura doğradığımız maydanoz, yeşil soğan, taze nane ve marul eklenir.

Yazın küçük küçük doğrayarak domates de ekleyebilirsiniz.

Kısırı karıştırdıktan sonra 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay bardağı nar ekşisi, 1 limon suyu, varsa biraz kimyon eklenebilir, yarım çay bardağı zeytinyağını da eklenerek iyice karıştırılır.

Kısır servis tabağına alınır. İsteğe göre turşu, salatalık, domates ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bulgurlar çok kuru kaldı diyen arkadaşlar, bulguru ıslattıktan sonra baktınız ki kuru sıcak su ekleyerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ben ölçüleri yazıyorum ama bulgurun cinsine göre aldığı su da değişir, sizin kullandığınız bulgur daha fazla su isteyebilir.

Kısır cıvık olduysa çöpe dökmeyin. Çok fazla su alan kısır kurtarma yöntemi

KISIR NEDEN ŞİŞKİNLİK YAPAR?

Bulgur ve yeşillikler yüksek lif içeriğine sahiptir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler, ancak aynı zamanda fazla miktarda alındığında şişkinlik yapabilir. Bulgur, suyla şişer ve lif içeriği nedeniyle midede hacim oluşturabilir. Bu, midenizin daha fazla genişlemesine ve şişkinlik hissine yol açabilir.

Kısırın içinde kullanılan baharatlar ve bazı sebzeler, bazı insanlarda gaz üretimine neden olabilir. Bu da mide ve bağırsaklarda şişkinlik hissine yol açabilir. Kısırda kullanılan bazı malzemeler, özellikle yoğurt veya buğday bazlı ürünler, laktoz intoleransı veya glutensiz diyet uygulayan kişilerde şişkinlik yapabilir. Herkesin sindirim sistemi farklıdır. Bazı insanlar belirli yiyeceklere veya bileşenlere daha hassastır ve bu tür yiyecekler tüketildiğinde şişkinlik yaşayabilirler.

Kaynak: Ustayemektarifleri.com, Nefisyemektarifleri.com Derleme: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme