• Haberler
  • Güncel
  • Meyhanecilerin bildiği sırlı Arnavut ciğeri tarifi. Ciğer lokum gibi ve sulu sulu oluyor…

Meyhanecilerin bildiği sırlı Arnavut ciğeri tarifi. Ciğer lokum gibi ve sulu sulu oluyor…

Arnavut ciğeri yaparken en çok dikkat edilen nokta sulu sulu ve lokum gibi olmasıdır. Meyhanecilerin bugüne kadar sır gibi sakladığı ciğer tarifiyle ciğerlerinizin lezzeti damak çatlatacak.

Arnavut ciğeri sofraların sevilen lezzetlerindendir. Ciğer pişirirken en çok dikkat edilen nokta ise ciğerlerin sulu ve lokum gibi olmasıdır. Suyunu kaybetmeyen ve kuru olmayan ciğerin püf noktasını ise yıllardır meyhaneciler biliyordu. Sır gibi sakladıkları bu yöntem ise artık ifşa oldu. Böylece bu püf noktalarla siz de evinizde nefis Arnavut ciğeri yapabileceksiniz.

ARNAVUT CİĞERİNİN PÜF NOKTASI!

NOT: Arnavut ciğerinin püf noktalarından biri ciğeri yıkamamaktır. Ciğeri asla yıkamayın ve buzlukta güzelce kanı ile suyunun süzülmesi için bekletin. 0 derecede (dolabınızda yoksa +4) bekletilen ciğerin zarı kolayca soyulur. Ciğeri soyarken de asla bıçak kullanmayın.

Meyhanecilerin bildiği sırlı Arnavut ciğeri tarifi. Ciğer lokum gibi ve sulu sulu oluyor…

MEYHANECİ USULÜYLE CİĞER TARİFİ

nefisyemektarifleri.com’da yer alan püf noktasıyla Arnavut ciğeri için gereken malzemeler şöyle:

•             700 gram kuzu ciğeri (zarı temizlenmiş, iri küp doğranmış)

•             1 çay bardağı un

•             1,5 tatlı kaşığı tuz

•             1 tatlı kaşığı toz veya pul biber

Kızartma için;

•             2 çorba kaşığı un (ikinci kez kızartma için)

•             1,5 su bardağı sıvı yağ (1 su bardağı ayçiçeği + 1/2 (yarım) su bardağı zeytinyağı)

Servis için;

•             Kuru Soğan (Halka doğranmış piyazlık, sumaklı)

•             Kimyon

•             Maydanoz (Arzuya göre)

Arnavut ciğerinin hazırlanışı:

Meyhanecilerin bildiği sırlı Arnavut ciğeri tarifi. Ciğer lokum gibi ve sulu sulu oluyor…

Zarı temizlenmiş ve küp doğranmış ciğerinizi tel süzgecinize alın, kanlanmış ise süzün (benim ciğerimden 2 damla kan aktı sadece). Taze ciğer için lütfen bildiğiniz kasaptan yardım alın.

Kızartma yağınızı, derin çelik tencereniz alıp kızmasını beklerken derin bir kapta un, tuz, kırmızı biberi karıştırın. Ciğerleri bu karışıma alıp harmanlayın.

Kızgın yağa, elinizle hafif ununu kapta bırakarak attığınız ciğerleri 1-1,5 dk. kızartın.

Yağdan ciğerlerinizi süzerek alın.

İkinci kızartma için yağın kızmasını beklerken derin kabınızda azar azar 2 kaşık ununuzu ciğerlerin üzerine serpiştirin…

Ciğerlerinizi tekrar yağa atarak karıştırarak kızartın (1 dk. kadar).

Yağdan aldığınız ciğerleri kapaklı bir kaba alın, kızarttığınız yağdan 5-6 çorba kaşığı gezdirin. Beze sararak dinlendirin ( 15 dk. kadar).

Sumaklı soğan piyazı eşliğinde, üzerine kimyon, arzuya göre maydanoz ekleyerek servis yapın.

CİĞER PİŞİRMENİN 5 PÜF NOKTASI

Ciğerinizi asla yıkamayın: Ciğeri yıkamak, sertleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, ciğerin doğru kesimini yapmak ve kızartma sırasında dikkatli olmak önemlidir.

Küçük doğrama: Ciğeri küçük parçalara doğramak, hem hızlı pişmesini sağlar hem de lezzetin daha derinlere nüfuz etmesine yardımcı olur. İnce dilimler veya küçük parçalar tercih edilebilir.

Kızartmayı doğru ayarlayın: Ciğeri mükemmel bir yumuşaklıkta pişirmek için yağın sıcaklığını doğru ayarlamak kritiktir. Yüksek ısılarda kızartma, ciğerin hızlı bir şekilde sertleşmesine yol açabilir. Orta ateşte pişirme işlemi, içini yumuşak ve dışını kızartılmış yapmak için en uygun seçenektir.

İki kez kızartma: İki kez kızartma tekniği, ciğerin kurumasını önlemeye yardımcı olabilir. İlk kızartma işlemiyle hızlıca pişirin ve ardından birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Daha sonra ikinci kızartma işlemine geçin. Bu yöntem, ciğerin içini yumuşak ve dışını kızartılmış yapmanıza yardımcı olacaktır.

Dinlendirme: Ciğeri pişirdikten sonra, üzerini kapatarak dinlendirin. Bu, lezzetin iyice dağılmasına ve ciğerin yumuşacık olmasına yardımcı olur.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Derleme: hakimiyet.com

Görsel kaynak: YemeklerSendenKCengel

Bakmadan Geçme