SGK girişi olanlar dikkat! Toplu ödeme için tek şart var

Yeni hükümet sosyal yardımlara tüm hızıyla devam ediyor. İşte vatandaşların çoğunun haberdar olmadığı ancak şartı taşıyanların yararlandığı SGK ödemesinin detayları...

SGK girişi olanlar dikkat! Toplu ödeme için tek şart var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar sosyal yardımları araştırmaya devam ederken, SGK girişi olanların şartı taşıması halinde toplu ödeme alacağı açıklandı.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan yani 4a, 4b, 4c ve Bağkurlu olup da yakın zamanda doğum yapan çalışan kadınlar için ödenek veriyor. Doğum yapan kadınlara ve yeni anne ve baba olan aileleri kapsayan bu ödenekle her yıl daha fazla kişi destekten yararlanıyor. Yıllardır devlet tarafından verilen bu ödemelerde 2021 yılında yaklaşık 116 milyon lira ödeme sağlanmıştı.

2022 Ocak ile Temmuz dönemlerinde yaklaşık 92 milyon emzirme ödeneği vatandaşlara verildi. SGK’nın ödediği bu ödenekten sigortalı kadın çalışanlar yararlanabiliyor.

Sigortalı olarak çalışan ve doğum yapan kadınlara ve yeni bebek sahibi olan ailelere destek ödeneği veriliyor. Her yıl verilen bu ödenekten her geçen gün yararlanan vatandaş sayısı da artıyor. Ödenekten nasıl yararlanacağını bilmeyenler için konu ile ilgili olarak araştırma yaptık. SGK tarafından sağlanan. Bu ödenekler neler? Emzirme ödeneği kimlere veriliyor? Konu ile ilgili olarak tüm detaylar haberimizde…

KİMLER BU ÖDENEKTEN YARARLANABİLİR?

Emzirme ödeneği, sigortalı çalışanlara tanına bir haktır. Sigortalı olarak çalışan kadınlar yen, bebek sahibi olduklarında ya da karısı çalışmayan sigortalı erkekler baba olduklarında SGK tarafından yapılan bir ödemedir. Ancak hemen hemen herkesin kaçırdığı bir nokta var o da emekli sandığı sigortası bulunan kişilerin bu ödenekten yararlanamadığı. Çünkü bu ödeme sadece emekli sandığı hariç tüm sigortalıları kapsıyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ ZAMLANDI MI?

Doğum yapan sigortası olan kadınlar ve sigortası olmayan kadınların sigortası olan eşlerine bu ödemeler sağlanıyor. Bu kapsamda ailelere 316 lira destek sağlanıyor.

2020 yılı içerisinde108 milyon 652 bin 664 lira, 2021yılı içerisinde 115 milyon 984 bin 712 lira emzirme ödeneği alan aile oldu. Ayrıca SGK, 2022 ocak ile temmuz arasında 291 bin 649 başvuruda 91 milyon 747 bin 507 lira ödeme yapıldı.

PEKİ EMZİRME ÖDENEĞİNDEN KİMLER YARARLANIR?

Bir çok kişi emzirme ödeneğinden nasıl yararlanacağını merak ediyor. Bu ödenekten yararlanabilme için ise öncelikle anne ve babanın sigortalı olması önemli. Ödeneği hak etmek için ise 4a bendinde çalışan sigortalılar için doğumun yapılmadan önceki yıl içerisinde en az 120 gün sigortalı olması şartı var. 4b liler için ise yine bir önceki yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi olması ve sigorta borcunun olmaması gerekiyor. Ayrıca dikkat edilmesi konulardan biri de doğumun canlı bir bebekle sonuçlanmış olmasıdır.

Emzirme ödeneğine hak kazanmış ama sigortalığı biten kişilerin 300 gün içerisinde çocuğu doğarsa doğum tarihinden önceki 15 ay içinde sigortalı adına en az 120 gün priminin yatırılması şart.

Eskiden aileler bu ödeneğe başvurmak için dilekçe ile SGKya giderek dilekçe vermek durumundaydı. Ancak 2014 yılında çıkan kararla bu zorunluluk kaldırıldı. Ödenek otomatik olarak ödeniyor. Ödemeler ise PTT üzerinden yapılıyor. Üstelik parayı 5 yıl içerinde çekebilme opsiyonu tanınıyor.

Bakmadan Geçme