
Nankör yani ekmeksizler çok bugün!
Mehmet Kaçar
Kor kelimesi ise en erken bir tarih ile 10. yüzyılda Alun Yaruk’ta tespit edilmiştir. Ongi Yazı’tında geçtiği bildirilen korag “kayıp, zarar; matem, yas” kelimesinin anlamı da kor “zarar, ziyan” kökünden anlamca uzak görünmektedir.
Halk arasında en çok kullanılan deyimlerden birisidir nankör. İnsanların beklentilerini karşılamayan ve yapılan iyiliğe karşılık kötülük gören bir kimse şöyle der:” Amma nankörsün veya çok nankörlük ediyorsun” gibi cümlelerle insanların nankör kelimesini kullandıklarını görüyoruz.
“Nankör” hecelersek, hece anlamları şöyle olur. Nan ekmek demek, kör ise sız siz anlamlarına geldiği için kelime olarak ekmeksiz anlamlarına gelir. Ekmeği görmeyen anlamına da gelir.
Kör oldum ne demek? Geçmişi gizle, Geçmiş detayları, Geçmişi sil geçmiş; kör olmak.
Körler ne görür? Çoğu kör insan bir miktar görüşe sahiptir, ancak görebildikleri kişiden kişiye değişir. Diğerleri bulanık şekiller, figürler veya renkler görebilir. Tam körlüğe sahip kişiler hiçbir şey göremezler, ancak yalnızca siyah veya karanlık gördükleri yanlış bir kanıdır.
Kör olmak ne demek? Körlük görme duyusunun tamamına yakın ya da tamamının kaybedilmesidir. Görme duyusu için ışık, göz, görme siniri (optik sinir) ve beynin tam bir uyum içerisinde çalışma gerekmektedir.
Kör; görme engelli, kesinlikle yeterli olmayan, az aydınlık veren, kötü, arkası tıkalı olan veya işlek olmayan, olguları sezme ve kavrama yetisi, dikkati olmayan, duyarlığını yitirmiş olanlardır.
Eski Türkçe kör ne demek? Kör(görmeyen) söz Farsça olarak geçer fakat Türkçedeki “Gör” köküyle bağlantılıdır. Farsçaya Türkçeden geçmiştir. Geri ve gerilim sözcükleri ile aynı köke aittir. Bu kelime eski Türkçede ve Mogolcada aynı zamanda sınır, kenar anlamı taşır ve Kire/Ker/Her/Har olarak ifade edilir.
Farsça kör kelimesi ne demek? Orta Türkçe kor “köz, cemre” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Farsça kor “koza, taşak, hedef olarak konan top” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
Kör aşık ne demek? Aşktan gözü kararmış kişi, hoş karşılanmayacak aşırı davranışlarda bulunur. Kendini öyle yitirmiştir ki bu davranışlarını hiç kimse görmez, işitmez sanır.
Kör alan ne demek? Kör Alan: Kişinin kendisiyle ilgili bilmediği, henüz gözlemlediği alanlarını dışarıdan fark edilerek algılanması durumu. Saklı Alan: Kişinin kendisiyle ilgili bildiği, gözlemlediği durumların karşı taraf tarafından bilinmediği algılanmadığı durumu.
Aşkın gözü kör ne demek? Kendisini aşka kaptıran kişi, ne çevresinde olup bitenlere ve kendisi için önemli şeylerle ilgilenir.
Gönül gözü kör ne demek? Rad Suresi’nin 19. ayetinde yüce Allah, gönül gözü kör olanı şöyle anlatmaktadır: Hz. Peygamber’e Rabb’inden indirilenin hak olduğunu bilen görendir, ama bilmeyen de kördür. Demek ki hakikat bilgisine ulaşan gönül gözüne sahip, bu bilgiyi bilmeyen veya reddeden de gönül gözü kör olandır.
Nankör insan ne demek? “Nankör insan” yapılan iyiliklerden anlamayan bir insandır. Bu tür insanların hem kendisine hem de çevresine pek yararları dokunmaz. Nankör (nân- kör); “Gördüğü iyiliği unutan; tuz, ekmek hakkı bilmeyen” demektir.
Çok nankörsün ne demek? Nankör insan, kendisine verilenler veya onlar için gösterilen çabalar için şükran ve takdir göstermeyen kişidir. Bu tür bir kişi genellikle benmerkezcidir ve başkalarının ihtiyaç ve duygularını dikkate almadan yalnızca kendi ihtiyaç ve arzularına odaklanır.
Pek çok kültürde minnettarlık önemli bir erdem ve görgü kurallarının önemli bir parçası olarak görülür. Hayatımızı daha iyi hale getiren insanlara ve şeylere karşı bir saygı, alçakgönüllülük ve takdir işareti olarak kabul edilir. Birisi şükran gösterdiğinde, onlara yardım etmek için zamanını, enerjisini veya kaynaklarını vermiş olanlar için incitici ve aşağılayıcı olabilir.
“Nankör kişi” terimi çok çeşitli durumlar için geçerli olabilir. Örneğin, ebeveynlerine yiyecek, barınak ve eğitim sağladıkları için asla teşekkür etmeyen bir çocuk nankör sayılabilir. Benzer şekilde, patronunun desteğini ve rehberliğini takdir etmeyen bir çalışan da nankör sayılabilir. Devletinin, milletinin verdiği imkanlarla makam ve mevki sahibi olan ve bu makam ve mevkiinin hakkını vermeyenlerde nankör olabilir.