Mehmet Kaçar

'Su günü' diye bir gün var mıdır?

Mehmet Kaçar

Su, yeryüzünde hayatın var olması ve sürdürülebilmesini sağlayan en önemli elementlerden biridir. Tüm evren için yaşanılan günlük hayatında ayrılmaz bir parçası “su” dur. Çünkü gün içerisinde susuzluğun giderilmesinin yanı sıra çay ve kahve gibi birçok içeceğin yapımında kullanılabilir.
Bazen su ile bağ, bostan veya bahçeler sulanabilir yada çamaşır ve bulaşıkların yıkanması  için elzem bir durum arz eder.
Binaenaleyh temiz su, kullanılabilir su, hijyen karışmamış olan su, içilebilir su, insan sağlığından tarıma ve enerji üretiminden tabiata kadar pek çok konuda vazgeçilmez bir kaynaktır diyebiliriz. Fakat UNİCEF ve DSÖ tarafından yayınlanan su raporlarına göre günümüzde dünya genelinde 2,2 milyar insan güvenli içme suyu hizmetlerine ulaşamıyor. 4,2 milyar insan sanitasyon hizmetlerinden ve 3 milyar insan temel el yıkama tesislerinden bile yoksun durumdadır.
Ayrıca son yıllarda gündeme gelen ve gelecek günlerde yaşanması muhtemel görülen bir su kıtlığı problemi de yaşanabilecek gibi görünüyor. İşte tüm bunlara dikkat çekmek için pek çok farklı çalışma ve program yürütülüyor. “Dünya Su Günü”de bunlardan biridir. Tatlı, içilebilir ve kullanılabilir suyun önemine dikkatlerimizi celp etmek için kutlanan su günü hakkında merak edilenleri  de burada açıklamakta fayda vardır.
Su günü nedir ve kim tarafından kutlanır?
Dünya su günü uluslar arası bir gündür ve tarihi 1993 yılına kadar geri gider. Tatlı ve kullanılabilir suyun önemine dikkat çekmek amacı ile her yıl 22 Mart günü kutlanır.
Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir gündür. Dünya Su Günü temiz ve güvenli suya erişememe gibi önemli konulara dikkat çekmenin yanı sıra su hakkında daha fazla bilgi almak küresel su krizinin üstesinden gelmek ve başkalarına anlatan harekete geçmek için bir fırsattır.
Zira yaşamın temel taşı olarak görülen su, susuzluk ya da sağlık gibi konuların da ötesinde hayati bir öneme sahiptir. Bundan dolayı su yönetimini güvence altına almak büyük bir önem taşır. Ayrıca su yoksunluğunun dünya genelindeki insanların yüzde 40’ını etkilediği düşünüldüğünde bir farkındalık oluşturmanın zorunlu hale geldiğini söylemek artık kaçınılmaz olmuştur.
Dünya Su Günü ile hedeflenen farkındalık oluşturularak; insanların, su kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir su kaynaklarının kullanımını yönetmek hakkında bilinçlendirilmesi anlatılmaktadır. Aksi taktir de artan nüfus, ya da iklim değişikliğinin etkileri gibi problemlerden dolayı susuz günlerle baş başa kalabiliriz. Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisinde yer alan “Temiz Su ve Sanitasyon” programı ile 2030 ‘a kadar herkesin, güvenilir ve eşit bir şekilde içme suyuna erişmesi hedefleniyor.
Dünya Su Günü etkinlikleri nelerdir?
Tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir bir yöntemde savunuculuk yöntemi taşıyan ve farkındalık oluşturma yolunda önemli bir adım olan 22 Mart Dünya Su Günü için her yıl farklı temalar belirlenir ve ilan edildiğinden bu yana Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler tarafından kutlanan Dünya Su Günü, her yıl katlanarak artan katılımcılar ile kutlanmaya devam ediliyor.
Uluslar arası bir gün olan bu günde genellikle Birleşmiş Milletlerin tavsiyeleri ve raporları açıklanır. Bunun yanında su kaynakları ile alakalı somut çalışmalar ödüllendirilir. Çağın öncelikli sorunlarından belki de en büyüğüne bu sayede dikkat çekilir ve suyun gerçek değerinin anlaşılması için harekete geçilir. Bunun için farklı tiyatro oyunları ve müzikal gibi dikkat çekici sanatsal çalışmalarda yapılabilir. Yılın etkinlikleri genel olarak o senenin temasına bağlıdır diyebiliriz. Şimdiye kadar uygulanan temalardan bazıları şunlardır:
Kadınlar ve su/ Kirli Şehirlere Su/ Yüzyıldaki Su/ Su ve Sağlık/ Gelecek İçin Su/ Su ve Afetler/ Susuzlukla Mücadele/ Su Kalitesi / Su ve Kentleşme/ Su Dayanışması/ Su ve Enerji.
Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilen 2021 Dünya Su Günü için belirlenen tema “Suya Değer Vermek” şeklindeydi. Bu tema ile insanların suya; ekonomik, sosyal, kültürel yada farklı açılardan nasıl değer verdiklerini anlamak amaçlanmıştı.
2022 yılının teması ise “Yer altı Suyu (Ground Water)” Yani bu yılın etkinliği, yüzeydeki suyu besleyen ve ana kaynaklardan biri olan yer altı sularının kirlenmesi ve bilinçsizce kullanılmasına odaklanacaklardır demek hiçte yanlış olamaz.

Yazarın Diğer Yazıları