Ümmügülsüm Gelgeç

Teknolojiyi eğitimde doğru kullanıyor muyuz? 

Ümmügülsüm Gelgeç

Teknoloji çağında yaşadığımız bir dünyada bilgiye bu kadar kolay ulaşılmasının yanında eğitimin yeterince önemli bir konumda olduğunu düşünebilir miyiz?

Sizce hakettiği değeri görüyor mu? Hiç sanmıyorum. Teknolojinin gelişimi ile insanlar artık tek tuşla bilgiye ulaşmaya başladığından beri araştırma sorgulama yetilerini kaybettiklerine inanıyorum. Kütüphane de kitap sırası bekleyen bizler zamanın getirilerine boyun eğdik, diz çöktük bizi tembelleştirmesine müsaade ettik. Kitap kokusuyla büyüyen nesiller şarjlı makinelerin ardında araştırmacı ruhlarını kaybetti, altı çizilmekten, elden ele dolaşmaktan yıpranmış kitaplar raflarda sararıp soldu.

Kapağı açılmamış ansiklopediler tozlandı raflarda. Gerçekten teknoloji eğitimi doğru mu etkiledi? Ya da biz bunu yanlış mı yorumlayıp kullandık. Nasıl olduğu hakkındaki yorumların öznel olduğu aşikar fakat benim görüşüm, tembelliğe yatkın olan insanoğlu teknoloji ile kendini köreltti. O güzelim kitapları sahaf dükkanlarında yalnızlığa mahkum etti. Sonra da birbirlerine bakıp neden bu kadar cahil bir toplumdayız diye sorgulama cüretinde bulundu. Doğruyu yapmak hala bizlerin elinde, internette doğru görünen her bilgiyi sorgulamak, arada bir kütüphaneye gidip kitapları ansiklopedileri selamlayıp hal hatır sorup gönüllerini almak ne kadar zor olabilir ki?

İnsanlar teknolojinin avantajlarından yararlanmalılar elbette, ulaştıkları bilgileri eleştirip sentezleyerek kullandıkları taktirde harika bir avantaja dönüşebilir teknoloji. Ama kopyala yapıştır modasının aktif olduğu bu çağda hala bir şeyler üretme peşinde olan yazan okuyan çizen araştıran kütüphanede kitapların arasındaki minik notlarla keyiflenen sahaf dükkanlarında ikinci el kitap arayan bizler için ayak uydurması oldukça güç.  Belki de ihtiyacımız olan sadece ilerlemek için bir kaç yüz yıl geriye gitmektir.

Yazarın Diğer Yazıları