Ahmet Candan

3. Dünya Savaşı'na Doğru

Ahmet Candan

Kuzeyimizde malumunuz üzere bir kriz patlat verdi. Rusya’nın çıkarları için Ukrayna’ya savaş başlatmasının üzerinden bugün itibariyle tam bir hafta geçti. Savaşın ikinci haftasına girmiş olduğumuz halde tansiyon bir an olsun düşmek bilmiyor hatta tam aksine her dakika, her saat, her gün artmaya devam ediyor.

Rusya’nın savaş başlatmasının üzerinden günler geçtikten sonra görünen tablo şudur ki; Zelensky çok güvendiği AB ve ABD tarafından yalnız bırakılmıştır! Bu çok net bir şekilde görülmektedir. Savaş başlamasına saatler kala hâlâ ‘Ukrayna’nın güvenliği bizimde güvenliğimizdir’ diyen AB ve ABD savaş başladığında Ukrayna’yı adeta kaderine terketmişlerdir.

Nihayetinde Rusya’ya karşı son bir-iki gündür ciddi adımlar atılmış olsada Rusya Ukrayna’ya ciddi manada zarar vermiştir. Bu adımların savaş başlamadan ya da en azından savaşın ilk günlerinde atılması gerekiyordu.

Savaşa genel çerçeveden bakmayı bırakıp birazda farklı pencereler açıp olayları birde öyle inceleyelim. Zira zaten hâlihazırda savaşı enine boyuna inceleyen bir çok profesyonel isim vardır. Gelin farklı açılara geçelim.

Takdir edilmesi gereken bir konu vardır... Rusya Ukrayna’ya asker gönderdiği ilk saatler hemen hemen herkes ‘Rusya Ukrayna’yı birkaç günde ilhak eder’ gibi sözler söylesede Ukrayna’nın bu denli bir direniş yapmasından sonra neredeyse tüm herkesin fikri ve düşüncesi değişmiştir.

Tabi burada asıl taktir edilmesi gereken Ukrayna Ordusu değil Ukrayna halkıdır. Savaş başladıktan sonra askerlik şubelerine başvuran binlerce genç-yaşlı Ukrayna vatandaşı olmuştur. Ukrayna halkının bu direnişi beklenmedik sorunlara yol açtı Rus tarafı için. Zira planlamalarının içinde olmayan bir şeydi bu halk direnişi.

Farklı perdeler açmışken milli gururumuz BAYRAKTAR’a değinmesek olmaz.

Bayraktar daha önce Libya, Azerbaycan, Suriye ve daha birkaç yerde de olduğu gibi Rusya-Ukrayna savaşınada yön vermeye devam ediyor. Bölgenin kaderini çizen en önemli etkenlerden birisi olan milli s-iha'larımız belirlediği hedefi yok ederek Ukrayna’nın elinde ki en büyük koz olmaya devam ediyor. Ukrayna Bayraktar ile birlikte yere yer güçlü Rus ordusunu perişan/yok ediyor. Ukraynalılar Bayraktara şarkı bile yazmış vaziyetteler.

Bölgemizi ve ülkemizi yakından ilgilendiren bu savaşın ne getireceğini, nasıl sonuçlanacağını birlikte göreceğiz.

Allah’a emanet olunuz.

Sosyal medya hesaplarım: @ahmetcandanx

Yazarın Diğer Yazıları