Ahmet Candan

Türk Devletleri Birliği

Ahmet Candan

‘TÜRK DEVLETLERİ BİRLİĞİ’ Geçtiğimiz hafta Kazakistan’da yaşanan olaylar sonucu bu başlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk.

Başlayan protestoları Kazak Hükümeti bastıramayınca Kolektif Güvenlik Örgütü’ne başvurarak ülkesine Rus ve Ermeni askerlerini sokmuştur. Barış gücü altında bir çok Kazak sivile zarar veren bu ülkelerin askerleri tepkiler yol açtı.

Ayrıca Kazakistan'da Azerbaycan büyükelçiliğini koruma görevinin Ermeni askerlere verilmesi ise özellikle Azerbaycan Türk’leri tarafından büyük tepkiye yol açtı.

Bu alanda tekrardan Türk Devlet’lerinin birlik olması gerektiği işaret edilirken, tüm Türk dünyasından bu yönde tepkiler artmakta.

Şahsi fikrime göre ise, rusya ve ermenistan gibi tarih boyunca baş düşmanımız olan bu ülkelerin askerleri Kazakistan topraklarımıza girmesi ben dahil, Türk dünyasından bir çok kişinin zoruna gitmiş, kanına dokunmuştur.

Yapılması gereken ise; tıpkı Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifak; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’ın tam üye, Macaristan ve Türkmenistan'ın ise gözlemci üye olduğu “Türk Devletleri Teşkilatı” çerçevesi altında saymış olduğum Türk Devletleri arasında askeri bir ittifak kurup, olabilecek her hangi bir tehlikeye karşı ülkeler arasında gerekenlerin yapılmasıdır.

Milyonlarca Türk’ün hayali olan TURAN adına; kurulacak olan bir askeri ittifak ile en büyük adım atılmış olacaktır.

Kazakistan olaylarında da görüldüğü üzere Türk devletlerinin birbirlerine sahip çıkması gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları