Ahmet Turan

Yüzyılın Belediyeciliği

Ahmet Turan

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, Mevlana Kültür Merkezinde yaptığı, 2022 yılında Konya genelinde hayata geçirdikleri yatırımlarla ilgili değerlendirme toplantısına katıldık.

Uğur başkan önce şehre yapılan yatırım ve yapılacak projeleri anlattı. Sonra da sorulara tek, tek cevap verdi.

Ben bugün tersten başlayım

Yani, sorulan sorulardan.

Sadece önemli gördüğüm iki soruyu ve cevabını aktarayım.

Konya depreme ne kadar hazır?

Kentsel dönüşüm ve şahısların yaptığı yeni yatırımlarda depreme dayanıklılık sorunu yok. Bir sallantıda vereceği zararı tahmin edemediğimiz için belediye binasını yıktık. Bu kararı vermek öyle çok kolay değil. İnşaat Mühendisi olmam hasebiyle işin tekniğini bildiğim için bu kararı çekinmeden verdim. Sadece bizim değil, eski bina sahiplerinin de duyarlı olması için gayret gösteriyoruz.

Kurak bir iklim yaşanıyor. Konya’nın içme ve kullanma suyunda bir sıkıntı olur mu?

Aldığımız tedbirlerle böyle bir sorun yaşanmaz. Yaz aylarında ilave kuyuları devreye alırız.

Cevaplar net.

Zaten, insanlar yaşadığı şehirde ulaşımın rahatlığını, su da sorunun olmadığını, binaların da dayanıklı olduğunu gördükçe kendisini huzurlu hisseder.

Demek ki boşuna: Konya huzur şehri denmemiş.

Şimdi gelelim toplantıya.

Uğur başkan, bilgilendirme toplantısına şu cümlelerle başladı.

Çatalhöyük’ten bu yana 10 bin yıllık ihtişamlı mazisiyle, medeniyetlerin kalbinin attığı şehir olan Konya’mız, yaklaşık 200 yıl Selçuklu Devletine başşehirlik yapmış ve Selçuklu Darü’l Mülkü olarak, ecdadımızın can evi olmayı başarmıştır.

Asırlardır ilimde, fende, üretimde, kültür ve sanatta öncü bir şehir olan Konya, sahip olduğu bu derin birikimi damarlarında taşımaya devam ediyor.

Bizler bu şehri yönetirken üzerimizdeki bu ulvi sorumluluğun farkındayız.

Göreve geldiğimiz günden bugüne Konya’mızı çok daha güçlü yarınlara taşırken, sahip olduğumuz tüm birikimleri diri tutmayı ve şehrimizi bu değerler etrafında ihya etmeyi en önemli önceliklerimiz arasında görüyoruz.

Bir yandan Türkiye’nin en büyük dönüşüm projeleriyle şehrimizin kadim ruhunu yeniden keşfediyor, bir yandan da vizyon çalışmalarımızla Konya’mızı masmavi ufuklara taşımaya devam ediyoruz.

Tarihimizin en büyük ihya projesi olan Darü’l Mülk Projesi, Türbe Önü Kentsel Yenileme Çalışmaları, Millet Bahçesi, Yeni Sanayi Sitesi, Çevre Düzenlemeleri, Akyokuş Kasrı, Sille Cephaneliğinin taşınması gibi önemli projelerle, Konya’mızı bambaşka seviyelere kavuşturmanın gayretiyle çalışıyoruz.

Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla; sadece merkezde değil, tüm ilçelerimizde topyekûn kalkınma hedefiyle bambaşka bir Konya için emek harcıyor; Türkiye Yüzyılı’na katkı sağlıyoruz.

Tüm bunları yaparken; Hazreti Mevlâna’nın;

“Alemden maksat insandır.

İnsanın bir soluğu, bir cana değer;

Ondan düşen bir kıl, bir madene değer.” buyruğuyla hareket ederek 31 ilçemizdeki tüm hemşehrilerimizle gönül birliği içerisinde şehrimizin yarınları için çalışıyoruz.

Türkiye’nin en büyük coğrafi alanına sahip Konya’mızı; mahalle mahalle, sokak, sokak ziyaret ederek her bir hemşehrimizin gönül evlerine misafir olmayı ihmal etmiyoruz.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ilk adımı attığımız bu süreçte, şehrimizi her manada kalkındırmayı başararak, tüm dünyada adından söz ettirecek bir Konya için gayretlerimizi daha da artıracağız.

Türkiye Yüzyılında, tüm dünyada yükselen bir ay gibi parlayacak ülkemize, en büyük desteği, Konya olarak yine biz vereceğiz inşallah.

Anlatılan yatırımların bedeli de öyle az- uz değil.

28 ilçede yapılan toplam yatırım tutarını 4 milyar 970 milyon lira olmuş.

2018 yılından bugüne kadar 31 ilçeye 10 milyar 783 milyon lirayı aşkın yatırım yapılmış.

Para sıkıntısı var mı diye sordum.

Uğur başkan “Konya modeli belediyecilik” cevabını verdi.

Yazarın Diğer Yazıları