Kerim Küçüksarı

Bu Şehre 'Ubuntu' Ruhu Gerek

Kerim Küçüksarı

Ubuntu, Güney Afrika Cumhuriyeti ile özdeşleşen bir kavram. Temelinde sevgi, şefkat, saygı, paylaşma, birliktelik gibi değerleri barındırır. İnsanın sahip olduğu ahlaki özelliklerini de tanımladığı gibi, toplumun birbirine olan bağlılığını da ifade eder.

Ubuntu kavramını, seçim öncesinde Ereğli’yi yeniden tanımlamak, şehrimizin kendi özelliklerini ortaya koymak, eğitim, sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm alanında yatırım yapabilecek işadamlarına Ereğli’yi kendi öz değerleriyle anlatmak, tanıtmak, Ereğlili bilincini yeniden inşa etmek ve Ereğli’ye özgü bir değer oluşturabilir miyiz diye kullandım!

Bu anlamda şehrimizde, eğitim başta olmak üzere, şehircilik kültürünün gelişmesi, şehrin mimari dokusunun gecekondu fikriyatından çıkıp kültür inşa edecek şekilde planlanması, şehirde yaşayan insanların refah ve huzur içinde yaşaması için, hangi kalemlerde iyileştirme ya da geliştirme yapılması gerektiği hususunun bu dönemde sesli olarak konuşmaya ihtiyaç var. 

Şehrimizde önemli gelişmelerin sağlanması, Ereğli’ye özgü değerlerin yeniden canlanması ve yine şehrimizin yaşanılabilir bir yer olması için, şehrin eşrafının ve üst kademe yöneticilerinin vizyonu her şeyden daha önemlidir. 

Şehrin eşrafının ve yöneticilerinin “bananecilik” düşüncesinden sıyrılması, sosyal uyum içerisinde, Ereğli’nin iç ve dış siyasetini belirleyecek temel yapı taşlarını ortaya koyması için elini taşın altına koyması gerekir. Aksi halde bu şehri yeterince tanımayan ve bu şehirli olmayanlar, şehrin dağınık yapısını fırsat bilerek şehrin kaderi ile oynarlar!

Şehir eşrafının, yöneticilerin ve gazetecilerin şehrimizde eğitimin, sanayinin, kültürün, şehirciliğin, sanatın gelişmesi için nelere ihtiyaç var? Bu konulara samimi olarak kafa yorması gerekir. Yıllar çok hızlı geçiyor. Her geçen yıl da şehrimizden ve içinde yaşayanların ömründen gidiyor. Giden yıllar ise geri gelmiyor.

Her medeniyet kendi kültürünü ve insanını inşa ediyor. Medeniyet ortadan kalktığında ise o kültürün yetiştirdiği insanlarda ortadan kalkıyor. Bugün toplum olarak sevgi, şefkat, diğergâmlık gibi değerleri arıyoruz ve “nerede o eski ramazanlar, nerede o eski mahalleler” gibi geçmişe özlem sadedinde cümleler sarf ediyoruz. Bir önceki medeniyetin üzerine bir şey ortaya koymadan, gelişimin ve değişimin acısını ve sancısını çekmeden, var olanı harcarsak, kaybolan o medeniyeti ve o güzel insanları arar dururuz. 

Ubuntu’nun Güney Afrika Cumhuriyeti dilindeki anlamı “ben, biz olduğumuz zaman ‘ben’im“ demek. Bu kavram temelinde bizim öz kültürümüzde de var. “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” ya da “komşusu açken tok yatan bizden değildir.” 

Netice olarak seçimlerin arefesinde, şehremininin belirleneceği şu günlerde hep birlikte Ereğli olmak mı? Yoksa az “olsun benim olsun” Yahudi felsefesi ile yaşamak mı? Karar sizin!

Halk Yöneticilerinin Dini Üzeredir.

Ömer B. Abdülaziz, zalim Emevi yönetiminin çoraklaştırdığı bir dönemde hilafet makamına gelmiştir. Adaleti ve devlet yönetimindeki şecaati ile öne çıkar. Ömer b. Abdülaziz “bizden öncekiler hakkı hapsettikleri için yok olup gittiler. Hapsettikleri hakikat kendilerinden alınınca, aralarına yayılan zulüm, hakkın yerine geçti” der. 

İbni Haldun da “toplumların âdet ve müesseselerindeki değişik yanları meydana getiren sebeplerden birinin de devletin, hükümdarın (üst yapı kurumlarının) benimsediği ve aşıladığı zihniyet, politika ve değerler olduğunu ifade eder ve İslâm kaynaklarında sıkça tekrarlanan, “Halk hükümdarlarının dini üzeredir” sözünü örnek verir.

Ülkemize ve şehrimize baktığımızda bir İçişleri Bakanı değişti, Ereğli’de de kaymakam ve emniyet müdürü değişti. Memleket zehir tacirleri, tefeciler ve çetelerden arındırılabildiği kadarı ile arındırılıyor. Şehrimiz ve ülkemiz rahat bir nefes aldı.

Değişim söz konusu olunca değişimin dinamiğini açıklayan ön önemli unsur ise kitabımız Kur’an’dır.

Bir toplum kendinde olanı değiştirmedikçe Allah da o toplumda olanı değiştirmez. (Rad-11)

İşte böylece işledikleri (günahlar) nedeniyle zalimlerin bir kısmını diğer bir kısmına dost/yoldaş yaparız (Enam-129)

Ahirette cehenneme gönderilecek zalim ve kafir halk liderlerini, liderleri de onları suçlayıp birbirlerini lanetleyeceklerdir. (Araf-39/Şuara-99/Ahzab-67)

Değişim idarecide başlar, halk ile devam eder. Biri değişirken diğerini de değiştirir. Peygamberlerin hayatı da bize değişimin yönetici ile başlayacağını açık bir şekilde ifade eder. 

Yazarın Diğer Yazıları