Kerim Toslak

Antalya Seyahatimde Görüp Düşündüklerim

Kerim Toslak

Geçtiğimiz hafta Antalya ve batı ilçelerine doğru hem ziyaret hem gezi maksatlı bir seyahat gerçekleştirdik. Google'dan yol tarifi isteyince 3 alternatifli yol tarifi verdi. Seydişehir-Akseki -Manavgat üzerinden diğeri Beyşehir-Derebucak Serik üzerinden bir de Hüyük- Eğirdir- Isparta üzerinden olmak üzere üç farklı alternatif içerisinde en yeni ve kısa olanı tercih ettik. Zaten daha önce Seydişehir-Akseki istikametinden ve Isparta üzerinden yolculuk yaptığımız için Derebucak yolunu tercih ettik.

Tercihimizin de isabetli olduğunu seyahat edince gördük. Konya'yı Akdeniz'e ve Antalya'ya bağlayan hem en kısa hem de en konforlu yol imiş. Özellikle yeni açılan,  aşılması imkânsız Toroslar'ı delip geçen 5 km den uzun Demirkapı Tüneli, Antalya'yı Konya'ya, Konya'yı Antalya'ya çok yaklaştırmış. Vesile olanlardan, planlayıp yaptıranlardan, en tepeden en aşağıya herkesten Allah razı olsun. Takdir edilesi yerinde ve güzel bir hizmet olmuş. Yolların Konya tarafında duble ve sıcak asfalt olmayan yerler de tamamlanırsa çok daha güzel olacak. O da zamanla olur inşaallah.  

Antalya'ya en son 2010 yılında gitmiştim. Orası da bütün şehirlerimiz gibi biraz daha obezleşmiş, henüz daha tam olarak turizm sezonu açılmamış olduğu halde kalabalıklaşmış gördüm. Belki de bir günlük 19 Mayıs Bayram tatiliyle hafta sonu tatili birleştiğinden olmuştur. 

Seyahatimizin amacı hem gezmek, hem de Antalya'nın içinde ve batısında yer alan Finike ilçesinde bulunan kuzenlerimizi ziyaret etmekti. Finike'ye kadar gittik. Finike ve Kumluca tek bir şehir olarak düşünüldüğünde, otuz yıl yaşadığım halen yılın bir kısmını geçirdiğim Anamur'a çok benzeyen güzel bir yurt köşesi. Gerek etrafını çevreleyen dağların konumlanışı, gerek dağların eteklerinden denize doğru uzanan ovası çok benziyor.  Mikro klima iklim özelliğine sahip oluşları, çok özel tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine imkân sağlayan verimli topraklara sahip yurt köşeleri buralar. Maalesef kaderleri de benzemiş. Özellikle ve özenle korunması gereken bu toprakların yavaş yavaş betonlaşmaya başladığını görmek benim için üzüntü vericiydi. Halbuki gerek Anamur'da gerek Finike tarafında ilk yerleşim yerleri dağların eteklerindedir. Tarım alanlarında değildir. 

İnşaallah çok geç olmadan tarım alanlarının betonlaştırılmasının farkına varılır da Anamur TOKİ konutlarında olduğu gibi tarıma uygun olmayan, dağların eteklerinde yeni yerleşim alanları kurulur.

Son olarak şunu da belirteyim. Antalya'dan Finike'ye doğru o coğrafi koşullarda yol kalitesi olabildiğince iyi olmasına rağmen uzun sürüyor. Finike'den Fethiye'ye doğru Antalya'nın Demre ve Kaş olmak üzere iki ilçesi daha var. Türkiye de başka bir büyükşehir var mı bilmiyorum, en doğusundan en batısına yaklaşık 400 km mesafedeki yerleşim yerlerine yerel yönetimlerin hizmet götürmesi kolay değil. 

Selçuklu/ Konya

Yazarın Diğer Yazıları