Kerim Toslak

Dalkavukluk

Kerim Toslak

Ben 'dalkavukluk' dedim ama ikiz kardeşi 'yalakalık' kelimesi de aynı anlamda kullanılabilir. Her ikisi de takdir ve tasvip edilmeyen ahlâki zafiyet  içeren  insan davranışları olarak görülür. Daha çok güçlü görülen etkili ve yetkili kişilerden (patron olur, zengin olur, başkan olur, müdür olur, ila ahir...)  menfaatlenmek için o kişilere yönelik gereksiz övgülerde bulunan, onların hoşuna gidecek sözler söyleyen zayıf karakterli, menfaat düşkünü samimiyetsiz insanlar için kullanan sıfatlardır.

Malum yerel seçimlere az bir zaman  kaldı. Yukarıda bahsettiğim taife, bulundukları yerlerde seçilmesi kesin gözüken adayların çevrelerinde yerlerini şimdiden alıp, icray-ı faaliyete çoktan başlamışlardır.  Eğer hasbel kader tercihlerinde hata edip ters köşe oldular da seçimi başka bir aday kazanırsa, seçimin ertesi günü kazanan adayın kutlamalarında, en önde bizim dalkavukları görebilirsin. Kamera görüntülerine girmek için her yolu denerler. Kalabalığın coşkusunu artırmak için, amigoluk yapanları bile gördüm  geçmişte.   
Bu konuyu şimdi ele almamın en önemli sebebi; yerel seçim dolayısıyla adayların ve seçim sonrası kazanan başkanların dikkatini çekmektir. Bu taife asıl seçimden sonra mesleklerini icra ederler. Ederlerken de yaptıkları dalkavukluk hizmetinin karşılığını bir şekilde başkanlardan talep edeceklerdir. Eğer başkanlar dikkatli olmazlarsa, büyük sıkıntılar yaşamaları mukadderdir. Bir çok başkanın başına gelen çorap örülme işleri de dalkavuk taifesinin dalkavukluk hizmeti karşılığını alamamasından olur.  O nedenle adaylar şimdiden önlemlerini alıp dikkatli olmalılar. Seçim bitene kadar 'kimseyi küstürmeyelim' diye düşünseler bile, seçimin ertesi günü ilk yapacakları iş, bu taifeyi tesbit ve tasfiye etmek olmalı. Huzur içinde başkanlık yapmak istiyorlarsa yalaka ve dalkavuksuz yola devam etmeliler. Yoksa işleri  çok zor. Mümkün mü? O da çok zor. 

Allah kolaylık versin.

HER HANGİ BİR YALAKA

Be hey asalak, serseri!
Bitten ne farkın var senin.
Yal için kuyruk sallayan,
İtten ne farkın var senin!

Her yöne dönersin fır fır..
Ne müslümansın, ne kâfir!
Fikir yok düşünce sıfır.
Ottan ne farkın var senin!

Yele göre sallanırsın.
Yal buldukça yallanırsın.
Nal vursalar, nallanırsın.
Attan ne farkın var senin!

İnanmazsın hiç bir dine
Yalakasın efendine.
Taparsın kendi kendine.
Puttan ne farkın var senin!

Onur şeref düşmüş yere.
Batmışsın pisliğe kire.
Kara çalarsın ha bire.
Zivtten ne farkın var senin!

Kerim'in gitmez hoşuna.
Çabalasan da boşuna.
Yoksul milletin başına,
Dertten ne farkın var senin!

21/03/2024
SELÇUKLU / KONYA

 

Yazarın Diğer Yazıları