Kerim Toslak

Seçimlerden Aklımda Kalanlar 

Kerim Toslak

I
Cinayet veya yaralamalı gibi önemli bir asayiş olayı ya da ciddi bir hastalık olmazsa o zamanlar bizim oraların tek taşıtı olan jeepler bizim köye pek uğramazdı. Nadir gelen jeepler de köye geldiğinde başta biz çocuklar olmak üzere köylüler etrafında toplanır merakla incelenirdi.  Tabi ertesi günde ispiyoncu  arkadaşlar öğretmene isimlerimizi verince de avcumuzun içi kızarırdı karamık sopasıyla. 2 Ekim 1969 genel seçimleriymiş. İlkokul 4 te henüz 10 yaşımdaydım. Yaklaşık bin nüfuslu bizim köye ilçeden sekiz tane jeep gelmişti. Bizi gelenlerin kim olduğu, ne konuştuğu ilgilendirmiyordu. Sedece jeepler ilgilendiriyordu. Doyanaca kadar jeepleri inceleme saâdetine erişmiş, merakımızı  gidermiştik. Tabi avucumuzun içi kızarma pahasına. 
Sonradan öğrendik ki bu seçimler sonucu hükümeti Demirel kurmuş.   9 Mart  Muhtırasına karşılık 12 Mart Muhtırası ile reste rest çekilerek Demirel'in meşhur şapkasını alıp gittiği dönemmiş.
II
Orta üçüncü sınıftaydım 5 Ekim 2973 seçimleri olduğunda. Bir eylül ayının son günleriydi.  Topladığımız domatesleri eşek sırtında ilçe pazarında satıp bir taraftan bana okul kıyafetleri alıp kalacak yer bulup kiralayacaktık.  Pazar yerine yakın bir yere de bir masanın üzerine  çıkmış otuzlu yaşlarda badem bıyıklı bir hatip (bir yıl sonra İmam Hatip Lisesine gelince  bu zatın Şener Battal olduğunu öğrenecektim) hararetli hararetli konuşuyor. Aklımda kalan tek cümlesi "....dağında keferenosun mezarı var diye asfalt yol yapılıyor ama sizin Ermenek'e gelince yolu yapılmıyor..."  Babamın da ilgisini çekmiş ki onca işin içinde sonuna kadar dinlemiştik.
Biz de büyümüş onbeş yaşına gelmiştik. Artık olup bitenlere kulak veriyor, okula gidip gelirken yol üzerindeki gazete bayiinden  paramız olmadığı için gazete alamasak da askıdaki gazetelerin manşetlerini okumdan geçmiyorduk. Seçimler yapıldı, üç dört ay hükümet kurulamadı. Nihayet CHP MSP hükümeti kuruldu. Dokuz ay sürdü. Ama bu hükümetin iki hayırlı icraatının izleri halen devam eder. Biri Kıbrı Barış Harekatı. Diğeri de İmam Hatip Liselerinin parasız yatılı kontenjanların artırılması, okuma imkânı bulamayan bir çok gariban Anadolu çocuğunun okuyabilmesi ve ülkenin siyasi geleceğinde söz sahibi olabilmesi. Malum çevrelerin ve basının gazıyıla Ecevit'in  Kıbrıs fatihi (!) olarak girdiği 5 Haziran 1977  seçimleri sonrası Demirel'in 2. MC hükümet Güneş Motel rezaleti sonrası bol bakanlıklı Ecevit hükümeti ve sonrası MSP destekli Demirel'in  azınlık hükümeti....  Ve  biz "kadayıfın altının kızarmasın" beklerken 12 Eylül darbesi kadayıfı tepsisiyle birlikte halletti. Ta ki 6 Kasım 1983 seçimleriyle millet darbecilere demokratik yoldan ağzının payını verdi.
Rahmetli Özal'ı Çankaya'a CB olarak çıkaran 1988 seçimleri sonrasında, siyasi yasaklar da kalkınca 20 Ekim 1991  seçimleri Demirel'in onlar ne veriyorsa ben iki katını vereceğim, bana beşyüz gün verin ekonomiyi düzelteceğim dediği, ekonomisti Tansu Çillerin herkese iki anahtar vaadettiği, Erdal İnönü'yle birlikte  DYP SHP hükümetini getiren seçimdi. Kısa bir süre sonra Özal vefaat etti. Demirel  beşyüz günü doldurmadan kendisini Çankaya'ya attı. Ekonomi battı. Bir gecede cebimizdeki yüz liranın yarısı gitti. 28 Şubat sürecine giden netameli süreç de başladı. Sonrası malum....1995 ve 1999 seçimleri 28 Şubatın netameli dönemleri ve 2002 Ak Partili yıllar...
III
Özellikle seçmene vaâdlerin yarıştırıldığı1991 seçimleriyle, yine vaadlerin yarıştırıldığı bu önümüzdeki seçimler bir birine çok benziyor. İnşaallah tarih tekerrür etmez, sonrası benzemez. 
Pazar günü yapılacak seçimlerin sükûnetle, kazasız, belasız, huzur içinde yapılması, ülkemize ve milletimize hayırlı olması dileğiyle....
Selçuklu/ Konya

Yazarın Diğer Yazıları