• Haberler
  • Keşfet
  • Salçanın küflenmesini önleyen sır. Konyalı köylüler eritip kavanoza ekliyor…

Salçanın küflenmesini önleyen sır. Konyalı köylüler eritip kavanoza ekliyor…

Salça sofralardaki hemen hemen her yemekte bulunur. Yemeklere lezzet katan salçayı saklamak ise oldukça zordur. Çünkü salça kapağı açılınca küflenmeye başlar. Peki salçamızın küflenmesini nasıl engelleriz? İşte Meramlı Ayşe teyzenin sakladığı o yöntem.

Salça sadece yemeklerin içerisinde değil kahvaltılarımızı da süsler. Özellikle Doğu illerinde salça sabah kahvaltılarında pul biber ile kızartılarak tüketilir. Ev hanımlarının kolaylıkla hazırladığı bu lezzete sadece çocuklar değil evin erkekleri de bayılır. Salça her noktada yiyecekler için yardımcı olur fakat bir sorun var ki tüm ev hanımlarının şikayet ettiği bir problemdir. Salçanın kapağı açıldığında önüne geçilemeyen bir küflenmeye yol açar. Peki salçanın küflenmesi nasıl önlenir ya da engellenir? Size Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan ve salçalarını kendi püf noktasıyla saklayan Ayşe teyzenin sırlı yöntemini vereceğiz…

ERİTİN VE SALÇANIN ÜZERİNE DÖKÜN! ASLA KÜFLENMİYOR…

Meram’da yaşayan Ayşe teyze, küflenmeyen salçanın sırlarını bize anlattı. Ayşe teyze salçanın küflenmemesi ve ziyan olmaması için salçanın ağırlığına göre katı yağı eriterek kavanozdaki salçanın üzerine döküyor ve ağzını kapatıyor. Böylece doğal bariyer oluşan salçalar asla küflenmiyor. Bu sadece Ayşe teyze salçalarını yıllarca saklayabiliyor.

Salçanın küflenmesini önleyen sır. Konyalı köylüler eritip kavanoza ekliyor…

SALÇANIN KÜFLENMESİNİ ÖNLEYECEK TÜYOLAR

Salçanızın küflenmesini önlemek için çok sayıda yöntem deneyebilirsiniz. Salça kutusunun ağzını güzelce kapatmak ve hava almasını önlemek ise bunların başında geliyor. İşte salçanın küflenmesini önleyecek bazı yöntemler:

  • Salçanızın küflenmemesi için kesinlikle kuru ve serin bir ortamda saklamalısınız. Böylelikle küflenme problemi büyük oranda meydana gelmeyecek.
  • Öte yandan en önemlisi ise salçanızın hava ile temasını kesmelisiniz. Tam da bu noktada salça satın alırken kutulara dikkat etmelisiniz. Salça satın alırken ağzı tek seferlik açılan teneke kutulardan kaçınmalısınız. Daha sağlıklı olması için cam kavanozları tercih edebilirsiniz.
  • yeniakit.com.tr sitesi tarafından paylaşılan bir içerikte ise tek kullanımlık teneke kutuların ağzını uygun ve hava almayacak bir kapak ile kapatmanın önemine vurgu yapıldı.
  • Kapak kullanımı dışında, hava ile teması tamamen kesmek için, salçayı kullandıktan sonra kavanoza üzerini kapatacak kadar zeytinyağı da ilave edebilirsiniz.
  • Bu yöntemleri uygulamanıza rağmen hala çok sık küflenme problemi ile karşılaşıyorsanız, yemeklerinize kullanacağınız ölçüye göre salça miktarını buzdolabı poşetlerine ayırarak buzluğa kaldırıp azar azar kullanabilirsiniz.
  • Turşuluk tuz ile de salçada oluşabilecek küfü engelleyebilirsiniz. 1 kg salçanızı 1 yemek kaşığı tuz ile karıştırarak muhafaza edin.

KÜFLENMİŞ SALÇA NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Öncelikle küflenmiş salçayı kesinlikle tüketmeyin. Küflenmiş salça sağlığınız için büyük tehlike arz edebilir. Öte yandan ise eğer küf sadece bir bölgede ise güzelce temizleyerek kalan sağlıklı ve temiz kısmı tüketebilirsiniz.

Eğer salçanız küflenmişse, maalesef bu ürünün tüketilmesi güvenli değildir ve atılması gerekmektedir. Küflenmiş gıdaların tüketilmesi sağlık riski taşıyabilir. Küf, gıdanın içine penetre olabilir ve toksinler üretebilir.

İşte küflenmiş salça ile ilgili bazı önemli noktalar:

**Atın**: Eğer salçanız küflenmişse, kesinlikle tüketmeyin. Sağlığınızı riske atmak yerine salçayı atın.

**Korunma İçin İpucu**: Küf oluşumunu önlemek için, salçanızı temiz ve kuru bir kapta saklayın. Ayrıca, salçanın üzerini her kullanım sonrası temiz bir kaşıkla düzeltin ve kapağını sıkıca kapatın.

**Saklama Koşullarına Dikkat Edin**: Salçanızı oda sıcaklığında uzun süre saklamaktan kaçının. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Ayrıca, buzdolabında saklama talimatlarına uyun.

** NOT: Küflenmiş gıdaların tüketilmemesi önemlidir çünkü küf, sağlık sorunlarına yol açabilecek toksinler üretebilir. Ayrıca, küflü gıdanın tadı ve kokusu da kötü olacaktır. Güvenliği sağlamak için daima temiz ve taze gıdalar tüketmeye özen gösterin.**

Kaynak: yeniakit.com.tr

Derleme: hakimiyet.com

Görsel kaynak: youtube.com

Bakmadan Geçme