Mehmet Kaçar

'Sen bir pisliksin!'

Mehmet Kaçar

Özellikle gençler arasında çok kullanılan ve çokça duyulan bir deyim; “Sen bir pisliksin” dir.
Pislik kelimesi günlük hayatta çok sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır.
Kir, dışkı, necaset, pis olma durumu, kirlilik, kötü, zararlı davranış veya iş, kötü durum, başkalarına zarar veren kimse anlamlarında kullanır.
Sevgilinin çok pisliksin demesi ne anlama gelir? Bu sorunun cevabını iki şekilde de görmek mümkündür.
Pis bir insan olduğunuzun ispatıdır. Ya da eğer uzata uzata söylüyor ve bir de gülümseyerek başına ya da sonuna yaaaaa ekliyorsa bu durumda ise bir sevgi sözcüğü olarak kullanılmıştır. Tabi bunu en iyi bilen o iki kimsedir.
Pisliğin eş anlamlısı olan kelime ise kir’dir. Kir: “(Herhangi bir şeyin veya vücudun üzerinde oluşan, biriken pislik, pasak)” anlamlarına gelir.
Pisliğin bir başka eş anlamlısı ise şöyledir: Dışkı, necaset.
Pislik; kötü, zararlı davranış ve işe de denir.
Sen bir pisliksin cümlesinden kasıt edilen ise, başkalarına zarar veren kimse anlamına da kullandır. Pislik kelimesini şu şekilde cümle içerisinde kullanabiliriz:
-Çocuğun yüzü, gözü pislik içerinde kaldı.
–Şu kedi pisliğini temizlesinler.
–Şu mutfağın pisliğine bakın.
–Bu emel bizi elimizden tutarak yükseltiyor, muhitin pisliğinden uzak tutuyordu.
Pislik kelimesi ile kullanılan atasözü ve deyim örnekleri de şöyledir:
-Pislik götürmek.
-Pislik parmağından (veya paçalarından) akmakta.
Pislik kelimesini içeren bileşik kelimelere örnekler:
-Pislik böceği.
–Etek pisliği.
Pisliğin tarifi halk ağzında nasıl anlaşılıyor veya yapılıyor?
Adam sana pislik deyince neyi kast ediyor?
Bu durumu nasıl ayırt edeceğiz?
Sevgilin “Sana sen bir pisliksin?” deyince neyi kasıt etmiş olabilir?
O halde pisliğin tarifini nasıl yapmamız gerekmektedir?
Pislik bulunmaması gereken yerde bulunan şeyin adıdır. Orada bulunmadan önce pislik değildir. Bununla ne demek istedik burada acaba?  Bundan ne anlamamız gerekiyor?
Mesela, eşinizin, annenizin, babanızın saçını her daim öper koklarsınız. Ama o saçın sadece bir telini yemek yediğiniz tabağın içerisinde görürseniz tiksinirsiniz, iğrenirsiniz ve o yemeği çöpe atarsınız. O yemekteki saç teli o anda sizin için bir pislik durumundadır.
Bir başka misali de şu şekilde verecek olursak, yemeğin yağına ekmek bandırarak yiyoruz. O yağ bandırdığımız ekmeğin üzerinde iken hem temiz hem de faydalı iken, bir damlası dahi elbisemizin üstüne damlasa o artık pislik olur sizin içinde onu görenler içinde. Aslında o da daha öncesinde temizdi.
İşte bu şekilde hayatın her alanında bir kimse bulunmaması gereken bir yerde bulunuyorsa eğer, unutmayın ki o kimse o zaman bir pislik durumundadır.
“Sen bir pisliksin” dendiği zamanda da o kimsenin bulunmaması gereken bir yerde bulunması veya daima kötülük işlemesi yahut da kötülük işleyenlere seslenmeyip, onların içerisinde yer alması, kötülerle beraber olması akla gelebilir.
Vesselâm! Eğer insanda istenmediği bir yerde veya kendine yaraşır olmayan bir yerde olursa, o zaman o da bir pislik durumuna düşmüştür. Olduğu yere layık değilse o zaman bu makamı da murdar eder ve pislik olur. Bu tür makamlar bazen, ticaret makamı, sohbet halkası, makam veya mevki sahibi olabilir. İnsan olması gereken yerde olursa pislik olmaz. İstenmeyen bir yerde olursa orada aynen bir at dışkısı gibi pislik hükmündedir. Yani yeri çöplüğün dibidir vesselâm! 

Yazarın Diğer Yazıları